mainImage

KNVB en clubs zijn er klaar mee: misstanden moeten stoppen

18 oktober 2021, 19:35 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De misstanden met fans in Nederlandse voetbalstadions moeten direct stoppen. Dat vinden de KNVB, de Eredivisie CV, de Keuken Kampioen Divisie, alle clubs uit het betaalde voetbal en het Supporterscollectief. De partijen gaan de komende dagen met elkaar bespreken hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen.

"Het betaald voetbal heeft het vanwege de coronamaatregelen geruime tijd moeten stellen zonder publiek. Sinds de zomer is alles gelukkig weer opgebouwd naar (bijna) het ‘oude normaal’ met volle stadions. Helaas moeten we na zo’n tien speelrondes constateren dat supporters zich nog niet bij alle wedstrijden normaal weten te gedragen", staat in een gezamenlijke verklaring. "Spelers zijn bekogeld met plastic bekers met bier, met spreekkoren zijn specifieke personen en bevolkingsgroepen beledigd en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats."

De voetbalorganisaties en clubs zijn geschrokken van de vele incidenten en zoeken naar oorzaken. "Het lijkt om een maatschappelijk en ook internationaal probleem te gaan, dat men zich na de eerder opgelegde beperkingen nu grenzeloos laat gaan. Dat zien wij ook terug in het voetbal. Soms al dagen van tevoren wordt een vijandige sfeer gecreëerd waarin sommigen zichzelf lijken te verliezen. Het begint vaak met ludieke acties maar die slaan vervolgens door in zaken waar geen weldenkend mens iets mee te maken wil hebben."

Na de wedstrijd tussen NEC en Vitesse (0-1) braken zondag rellen uit buiten het stadion. Ruim twintig mensen werden gearresteerd. Tijdens het duel bekogelden fans van NEC spelers van Vitesse bij het nemen van een hoekschop of ingooi met bier. Dat gebeurt de laatste tijd in veel stadions. De confrontatie tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk werd zelfs tijdelijk gestaakt na het gooien van bier. Bij de ontmoeting tussen NEC en Vitesse waren ook homofobe spreekkoren te horen. Bij FC Twente tegen Willem II (1-1) vroeg de stadion-omroeper de fans te stoppen met spreekkoren richting de scheidsrechter.

"Betaald voetbal is topsport en topamusement. Rivaliteit geeft hier een extra dimensie aan maar kent wel duidelijke grenzen", stellen de organisaties en clubs verder. "Wij vinden dat de recente reeks misstanden direct moet stoppen. We gaan daarom de komende dagen met elkaar bespreken hoe we gezamenlijk het tij kunnen keren. Welke oplossingen kunnen of moeten we op welk moment inzetten? Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten."

 


Door: ANP | Foto: ANP