Jeugdopleiding Feyenoord reageert furieus

23 November 2019, 01:58 uur
Sport
mainImage
Stanley Brard

In een open brief op de Feyenoord-site laten Raymond van Meenen, manager Feyenoord Academy en Stanley Brard, hoofd Feyenoord Academy, op persoonlijke titel weten ‘’het onacceptabel te vinden dat binnen de Academy mensen met een grote staat van dienst worden beschadigd.’’

‘’Hetzelfde geldt overigens voor de mensen die nog maar kort in dienst zijn’’, voegen zij eraan toe en maakten daarmee in hun boosheid in feite vroegtijdig reclame voor een artikel over de jeugdopleiding op Varkenoord dat vandaag (zaterdag) in het AD verschijnt en waarvan de persafdeling van Feyenoord kennelijk een voorpublicatie kreeg.

De meest aangevallen jeugdtrainer is Cor Adriaanse, die het langst op Varkenoord werkt en door het AD gerekend wordt tot de ‘’old school.’’ en alleen maar schreeuwt. In het verhaal wordt overigens niemand bij naam opgevoerd, die kritiek heeft op de opleiding. Alleen klagende jeugdspelers komen aan het werk, maar opvallend wel in grote mensentaal. Journalistiek maakt het geen sterke indruk.

‘’De deuren van de Academy staan voortdurend open voor de media en anderen. Sportjournalisten kunnen met eigen ogen ontwikkelingen en trainingen volgen. Ook mogen alle vragen worden gesteld aan onze mensen. Op basis daarvan mag iedereen een oordeel vellen. Er zijn uitnodigingen geweest om binnen onze academie te komen kijken, te praten en geïnformeerd te worden hoe Feyenoord werkt met zijn talenten. We hebben echt niet de illusie dat we alles goed doen’’, laten Van Meenen en Brard weten.

‘’De schrijver kwam niet en wenste ook voor dit artikel niet door ons geïnformeerd te worden. Het is kwalijk te noemen dat iemand die geen onderzoek doet en alleen anonieme bronnen opvoert, zo onze mensen op de Academy beschadigt. Vanaf de buitenkant oordelen zonder enig contact is te makkelijk. We vinden het belangrijk om met deze reactie te onderstrepen dat we achter onze mensen en hun werkwijze staan’’.

Grootscholten

Aanleiding van het verhaal is het opleidingsdrama van Feyenoord, waar volgens het AD te lang dezelfde mensen werken en - dat is terecht - al jaren geen talent doorbreekt om de benarde financiële situatie van de club te doorbreken. Er wordt uitgelegd dat Feyenoord onder de door oud technisch-directeur Van Geel aangestelde Richard Grootscholten op achterstand is gekomen. Onder diens bewind vertrok bijvoorbeeld toptalent Steven van der Sloot van Feyenoord naar Ajax en Melayro Bogarde naar Hoffenheim.

De leiding van Feyenoord reageert niet op site. Het antwoord op het artikel komt van de persafdeling en de verantwoordelijken van de jeugdopleiding.

Op Veronica-Inside zei Johan Derksen het raar te vinden dat Feyenoord al een standpunt inneemt en ''al voor de publicatie huilt'', maar toen wist hij nog niet dat ook zijn tafelgenoot Johan Boskamp in het AD-artikel ook de wind van voren kreeg.