Het Feyenoord-legioen schreeuwt om Azarkan

1 August 2019, 14:46 uur
Sport
mainImage
ANP

Jaap Stam is niet te benijden. Zelden is in de Kuip een nieuwe trainer een competitie gestart met zoveel kopzorgen. Geen spits. Nog geen nieuwe en noodzakelijke centrumverdediger en in de grond van de zaak ook nog geen honderd procent zekerheid dat Steven Berghuis blijft. Daar staat tegenover dat Leroy Fer zo goed als zeker zondag tegen Sparta in de basis zal beginnen.

Bovendien tobben Toornstra, Larsson en Van Beek met kleine blessures en het is nog maar zeer de vraag of zij op tijd hersteld zullen zijn voor de derby. Stam vindt het allemaal wel wat te lang duren, met irritaties naar de medische staf toe tot gevolg.

Voor Nicolai Jørgensen komt de start van de competitie in elk geval te vroeg. De Deen, die met het verlengen van zijn contract een signaal gaf ambitieus naar zijn eerherstel uit te zien, miste daarna de volledige voorbereiding en het heeft er zelfs even naar uitgezien dat hij aan zijn knie moest worden geopereerd. Ook voor de komende twee weken heeft Stam dus een rentree van Jørgensen uit zijn hoofd gezet. En dat betekent bijna zeker dat Dylan Vente eindelijk eens een seizoensdebuut mag maken, omdat Stam hem in de twee belangrijkste (en verloren) oefenwedstrijden in de spits heeft gehandhaafd.

Vente heeft daar wel veel kritiek te verduren gekregen. In de eerste plaats bleven zijn goals uit en verder hadden zijn acties weinig hé-effect. Er staat niet echt 'een vent'. Ook zijn legendarische voorganger Pierre van Hooijdonk was in zijn commentaar niet erg te spreken over de jonge Barendrechter, die ongetwijfeld zou zijn uitgeleend als Jørgensen topfit aan het seizoen had kunnen beginnen. Vente is immers op een leeftijd dat hij nu echt een seizoen lang moet spelen. Maar zoals dat er nu naar uitziet komt hij daar opnieuw dit seizoen niet aan toe. Aan de andere kant valt het Stam te prijzen dat hij hem niet afscheept met één kansje, maar dat hij hem er meerdere biedt.

Wie zondag het centrale verdedigingsblok bij Feyenoord vormt is ook nog een raadsel. Alleen Botteghin is zeker van zijn plaats. Van Beek en Van der Heijden zitten tweeledig in de kneuzenhoek. Geblesseerd en afgedankt. Maar zolang er geen groen licht is voor de rentree van Karsdorp zal Stam toch tussen één van beiden moeten kiezen. Van Beek is dan de meest logische optie. Op Van der Heijden is De Kuip inmiddels volledig uitgekeken. 

Het optimisme bij Feyenoord moet uit de jeugdhoek komen. Het lijkt erop dat Orkun Kökçü definitief gearriveerd is. De 18-jarige Turk brak vorig seizoen al door, maar de veel te voorzichtige Van Bronkhorst durfde alleen wat invalbeurten aan. Stam is daadkrachtiger, maar ook door de nood gedwongen. Of hij met Wouter Burger even moedig zal zijn zit in de toekomst van de komende weken verscholen. Wel is te hopen dat Jaap Stam inziet dat hij het toch al zo geplaagde legioen niet zondag het prachtige talent Marouan Azarkan mag onthouden. Zijn assistenten mogen dan geen fan zijn van de kleine Marokkaan, het publiek is dat wel en Azarkan was ook niet aan de aandacht van Willem van Hanegem ontsnapt.