9 August 2024, 22:02 uur
Sport
mainImage
ANP

Sifan Hassan heeft haar tweede opdracht op de Olympische Spelen van Parijs volbracht met een medaille. Ze won brons op de 10.000 meter. Daarmee verloor ze wel haar olympische titel van Tokio. Die moest ze overdragen aan de Keniaanse wereldrecordhoudster Beatrice Chebet, die het goud won in een tijd van 30.43,24. Hassan klokte 30.44,12. Ze finishte kort achter de Italiaanse Nadia Battocletti, die zilver behaalde in 30.43,35.

Eerder won Hassan het brons op de 5000 meter. Komende zondag start ze op de marathon. Nooit eerder liep een vrouwelijke atlete deze drie afstanden op de Spelen.

De 31-jarige Hassan liep de hele race over 25 ronden achterin de kopgroep en kwam pas in de laatste ronde oprukken. Ze wist in de laatste bocht op te schuiven naar de derde plaats en hield die vast. De magische sprint waarmee ze drie jaar geleden naar het goud rende, zat dit keer niet in haar benen.

Diane van Es, de tweede Nederlandse in het veld, liep naar de zestiende plaats in 32.25,51.

Hassan liet zich voor haar bijna onmenselijke missie in Parijs inspireren door de Tsjechische hardlooplegende Emil Zatopek, die op de Spelen van Helsinki in 1952 zelfs goud won op de drie afstanden. Toen ze jaren geleden oude filmpjes van hem zag, nestelde het idee zich al in haar hoofd.

Het wedstrijdschema in Parijs maakt de opdracht loodzwaar, met maar een dag rust tussen de 10.000 meter en de marathon, maar Hassan is vastberaden. Ze wil de drie afstanden volbrengen en het liefst een medaille op de marathon winnen. Hassan debuteerde in april 2023 in de marathon van Londen en ze won meteen. Vorig najaar soleerde ze naar de winst in de marathon van Chicago in de tweede tijd ooit: 2.13.44.