Geen vervolging racistische spreekkoren Den Bosch-Excelsior

26 April 2021, 17:34 uur
Sport
mainImage
OrangePictures
Ahmad Mendes Moreira.

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen twee verdachten in een onderzoek naar racistische spreekkoren tijdens de voetbalwedstrijd FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019. Excelsior-aanvaller Ahmad Mendes Moreira werd volgens het OM vanaf de tribune "meest weerzinwekkende dingen" toegeroepen, maar het is onduidelijk gebleven wat er door wie is gezegd. Daarmee is er niet genoeg bewijs voor een strafzaak. "Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs", aldus het OM.

Beelden van schreeuwende mensen hebben dat bewijs niet geleverd, stelt justitie. Het OM schakelde onder meer liplezers in om helderheid te verschaffen, maar die kwam niet "tot een eenduidige vertaling van wat er is geroepen".

Het onderzoek is afgesloten. "Het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen", zegt het OM. "De impact van deze woorden mag niet onderschat worden."

Ahmad Mendes Moreira is maandag ingelicht over de resultaten van het onderzoek. Volgens het OM begrijpt ook hij dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is.


Door: ANP