Geblesseerde Van Gaal gelooft in WK-kansen voor Oranje

15 November 2021, 20:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Met een gebroken heup gaat Louis van Gaal dinsdagavond in een dug-out van een lege Kuip zitten voor de allesbeslissende wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen in de WK-kwalificatie. "Ik heb pijn maar kan alles doen", blikte hij vooruit. "En ik heb er alle vertrouwen in dat we ons kwalificeren."

Van Gaal is zondag gevallen toen hij van zijn fiets wilde afstappen. Hij leidde maandag de training vanuit een buggy en gaf via een videoverbinding een persconferentie. "Mijn brein werkt nog en ik kan bijna alles doen", zei de 70-jarige oefenmeester, die zijn ploeg zaterdag in de slotfase van het duel met Montenegro een voorsprong (0-2) en een bijna zeker ticket voor het WK van eind volgend jaar in Qatar zag verspelen.

Daardoor moet Oranje vol aan de bak tegen de Noren. Het is alles of niets. Een gelijkspel is al voldoende voor rechtstreekse plaatsing voor de eerste mondiale eindronde in een Arabisch land. Maar bij een nederlaag tegen de Noren en zege van de Turken op Montenegro gaat Van Gaal de geschiedenis in als bondscoach die zich tot twee keer toe niet met het Nederlands elftal voor een WK heeft kunnen plaatsen.

Aanvallen

Van Gaal denkt dat zijn spelers de teleurstelling van het gelijkspel tegen Montenegro hebben verwerkt. "Als ik de training zie, dan zijn we daarin geslaagd", zei de bondscoach, die tijdens de oefensessie vanuit een materiaalkar aanwijzingen gaf. Van Gaal gaf toe dat hij de afgelopen dagen toch nog even heeft gedacht aan zijn eerste periode als bondscoach. Toen zag hij zijn ploeg tegen Portugal ook een voorsprong van 0-2 verspelen (2-2) en was vervolgens Ierland te sterk (1-0). "Natuurlijk weet ik dat nog", zei de geblesseerde bondscoach. "Maar ik ga er vanuit dat we ons nu wel kwalificeren. Waarom? Omdat we beter zijn."

Noorwegen moet het tegen het Nederlands elftal stellen zonder de Erling Haaland, de geblesseerde sterspeler en topscorer. Van Gaal wijst zeer waarschijnlijk Matthijs de Ligt als vervanger van de geblesseerde Stefan de Vrij aan. Hoewel Oranje aan een gelijkspel voldoende heeft, kiest het volgens Van Gaal voor de aanval. "We gaan de wedstrijd in om te winnen", zei de bondscoach. "Ik heb het gevoel dat we er klaar voor zijn. In de tweede helft van onze wedstrijd tegen Montenegro stonden we niet meer compact. Daarom heb ik de laatste tien minuten van dat duel nog een keer aan mijn spelers laten zien, met het doel: ogen open houden."


Door: ANP