Frans Derks (89) overleden

25 September 2020, 22:13 uur
Sport
mainImage
ANP

De bekende oud-voetbalscheidsrechter Frans Derks is op 89-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat maakte zijn familie vrijdag bekend. "Het was een waardig afscheid", zegt de woordvoerder van de familie.

Derks woonde in Breda. Hij was in de jaren 50, 60 en 70 als scheidsrechter actief in het betaalde voetbal. Derks was niet alleen een gewaardeerde scheidsrechter, maar tevens een flamboyante persoonlijkheid. Karakteristiek is het korte en strakke scheidsrechtersbroekje dat hij altijd droeg. De geboren Limburger nam ook diverse liedjes op, waarvan één met Willem van Hanegem.

Doordat Derks vaak in de 'geest van de wedstrijd' floot en amper kaarten uitdeelde, kon hij ook bij vedettes als Van Hanegem en Johan Cruijff op het nodige respect rekenen. In 1972 was Derks mede-oprichter van de belangenvereniging scheidsrechters betaald voetbal (BSBV).

Koninklijke onderscheiding

Na zijn scheidsrechterscarrière ging Derks door als voorzitter van een volleybalvereniging uit Breda. Hij was ook voorzitter van voetbalclub FC Dordrecht (1995-2003) en de mede door hem opgerichte Coöperatie Eerste Divisie, de belangenorganisatie voor de clubs uit de eerste divisie. Derks maakte ook deel uit van het bestuur van de stichting Meer dan Voetbal.

Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor het voetbal en vanwege zijn maatschappelijke inzet werd Derks in 2009 benoemd tot bondsridder van de KNVB. Hij kreeg toen ook een koninklijke onderscheiding. Derks mocht zich Officier in de Oranje van Oranje-Nassau noemen.