25 August 2024, 21:33 uur
Orange Pictures
Quinten Timber

door Piet Ocks

Achteraf waren beide ploegen niet tevreden over de 1-1. Zowel Sparta als Feyenoord had meer dan het gelijke spel verwacht. De thuisclub gezien het aantal (gemiste) kansen en Feyenoord vanwege het langdurige veldoverwicht, dat niet het gewenste eindresultaat opleverde.

Want kansen volop voor Sparta, dat al na vijf minuten dicht bij de 1-0 was, nadat Boyd Reith de bal op het hoofd van Tobias Lauritsen deponeerde. Zijn kopbal belandde via de vingertoppen van doelman Timon Wellenreuther op de lat.

Het antwoord van Feyenoord volgde even later met een schot van voormalig Sparta-jeugdspeler Gjivai Zechiël, dat gekeerd door Nick Olij, waarna Igor Paixao uit de daaropvolgende hoekschop in kansrijke positie over schoot. Waarna Feyenoord steeds meer ging overheersen en David Hancko na een hoekschop van Calvin Stengs tegen de paal kopte.

Desondanks nam Sparta na 35 minuten de leiding. Na een verre uittrap van Nick Olij op Arno Verschueren trachtte doelman Wellenreuther ver uit zijn strafschopgebied hem koppend het scoren te beletten. De bal belandde pardoes voor de voeten van Camiel Neghli, die met een fraaie lob de 1-0 vond. Waarna Sparta zelfs nabij de 2-0 kwam. Mohamed Nassoh mikte in kansrijke positie over en zag Neghli zijn schuiver gestopt door Wellenreuther.

Ook direct na rust kreeg Sparta een goede kans. Nassoh schoot echter tegen doelman Wellenreuther aan en even later eindigde een fraaie aanval recht in de handen van Feyenoords doelman na een poging van Arno Verschueren. In de rebound mikte Lauritsen van dichtbij naast.

Na een uur kwam Feyenoord alsnog op 1-1. Zelfs Nick Olij was kansloos op de inzet van Quinten Timber. Even later werd Ramiz Zerrouki na een harde overtreding op de degelijk spelende Julian Baas met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd.

Even sloeg bij Sparta de schrik om het hart, toen de overigens zwak leidende scheidsrechter Alex Bos een penalty leek te geven aan Feyenoord. De VAR oordeelde evenwel anders, nadat bleek dat Mike Eerdhuijzen niet binnen, maar buiten het strafschopgebied Paixao had vastgehouden. Met Shunsuke Mito en later ook Charles-Andreas Brym en Ayoub Oufkir trachtte Sparta alsnog de zege tegen tien man binnen te halen. Maar het was Feyenoord, dat met Calvin Stengs uit een vrije trap nog gevaarlijk werd. Ook in de blessuretijd waren de beste kansen voor Feyenoord, maar Ueda en Hancko faalden in de afronding.

,Het was gewoon niet goed genoeg vandaag, ook niet met tien man", concludeerde Quinten Timber voor de camera van ESPN. ,,In de eerste helft creëer je te weinig, is het tempo te laag. In de tweede helft herpak je wel goed, kom je op 1-1, maar dan pak je rood en dan maak je het jezelf moeilijk. Dan mag je wel spreken van een terechte 1-1, denk ik.”

Voor Feyenoord betekende het voor de tweede keer dit seizoen puntenverlies, nadat de seizoenopener tegen promovendus Willem II ook al in een gelijkspel uitmondde. De conclusie na drie speelrondes? ,,Dat het niet goed genoeg is. Het moet gewoon beter. Dat weet iedereen ook wel in de kleedkamer. Het is allemaal veel te traag. We moeten goed gaan analyseren, ik weet het ook nog even niet. Ik zit nog in de emotie", aldus Timber, die tot zijn eigen frustratie werd gewisseld in de 68ste minuut.

Morgen gaat de selectie van Feyenoord bij elkaar zitten. ,,En misschien moeten er ook wel harde woorden vallen. We staan nu vier punten achter op PSV. Daarmee lopen we al achter de feiten aan, we moeten eerst naar onszelf kijken. We moeten niet praten over PSV als we zelf niet onze wedstrijden kunnen winnen."

Opstellingen

Sparta: Nick Olij, Boyd Reith, Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Julian Baas (90. Ayoub Oufkir), Arno Verschueren (81. Metinho), Pelle Clement (65. Joshua Kitolano); Camiel Neghli (81. Shunsuke Mito), Tobias Lauritsen, Mohamed Nassoh (90. Charles-Andreas Brym).

Feyenoord: Wellenreuther, Geertruida, Beelen, Hancko, Smal (68. Kasanwirjo); Zechiël (46. Hadj-Moussa), Zerrouki, Timber (68. Hadje), Stengs, Gimenez (78. Ueda), Paixao.