Feyenoord neemt derde plek stevig in handen

Sport
mainImage
Orange Pictures
Steven Berghuis schiet Feyenoord naar 1-0.

Feyenoord heeft de derde plaats in de eredivisie weer stevig in handen genomen. Met tien man was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst in De Kuip te sterk voor Heracles Almelo: 2-1. Feyenoord heeft na drie overwinningen op rij nu vier punten voorsprong op AZ, dat volgende week naar Rotterdam komt.

Een paar weken geleden moest Feyenoord de derde plek nog afstaan aan AZ, waardoor zelfs rechtstreekse kwalificatie voor Europees voetbal in gevaar dreigde te komen. De Alkmaarders pakten echter slechts twee punten uit de laatste drie duels, waardoor Feyenoord volgende week plek drie zo goed als veilig kan stellen.

De ploeg van Van Bronckhorst domineerde tegen Heracles de eerste helft, maar was het na rust even helemaal kwijt. De thuisploeg moest de laatste 25 minuten met tien man uitspelen, omdat Nicolai Jørgensen zijn frustraties afreageerde met een trap in de knieholte van Tim Breukers. Scheidsrechter Jochem Kamphuis was dat ontgaan, maar na interventie van de VAR trok hij alsnog rood voor de Deense spits. Jørgensen, die net weer een basisplaats had afgedwongen, mist daardoor in ieder geval het duel met AZ.

Robin van Persie kan hem dan vervangen. De Rotterdamse aanvoerder zat weliswaar weer bij de selectie na een kuitblessure, maar hij was nog niet fit genoeg om te starten. Van Persie kwam een kwartier voor tijd nog wel in het veld voor Jordy Clasie, die duidelijk liet blijken niet blij te zijn met zijn wissel. De middenvelder duwde Van Bronckhorst van zich af toen die een arm om hem heen wilde slaan.

Feyenoord voetbalde in de eerste helft heel behoorlijk, gesteund door de overwinningen van de afgelopen weken op sc Heerenveen en VVV (twee keer 3-0). Steven Berghuis opende in de 33e minuut de score op aangeven van Jørgensen: 1-0. Heracles nam het initiatief direct na rust over en kwam al snel langszij via Jesper Drost.

Met tien man wist Feyenoord toch nog de winst naar zich toe te trekken. Kamphuis wees naar de stip toen Maximilian Rossmann even aan het shirt van Eric Botteghin trok. Berghuis schoot de thuisclub vanaf 11 meter naar de winst.