Feyenoord loopt in tweede helft over NEC heen

23 January 2022, 14:28 uur
ANP
Rotterdammers blijven in het spoor van Ajax en PSV

Feyenoord heeft zich met een overwinning op NEC hersteld van de nederlaag vorige week bij de hervatting van het seizoen tegen Vitesse. Orkun Kökcü speelde met twee doelpunten de hoofdrol bij Feyenoord in de lege Goffert: 1-4. De ploeg van trainer Arne Slot blijft zo in ieder geval enigszins in het spoor van PSV en Ajax, die tegen elkaar spelen in Eindhoven.

Feyenoord ging in de eerste wedstrijd na de winterstop in de eigen Kuip onderuit tegen Vitesse (0-1) en zag PSV en Ajax daardoor weglopen. In NEC troffen de Rotterdammers een ploeg in vorm. De Nijmegenaren wonnen vier van hun laatste vijf officiële wedstrijden en bereikten deze week de kwartfinales van het bekertoernooi. NEC kwam in eigen stadion ook op voorsprong, maar werd na rust overlopen door Feyenoord.

Bryan Linssen had de Rotterdammers al na 2 minuten op voorsprong kunnen schieten, maar NEC-keeper Mattijs Branderhorst voorkwam dat. Branderhorst hield Feyenoord in de eerste helft nog een paar keer van scoren af.

Initiatief

De ploeg van Slot had het initiatief, maar kwam na ruim een kwartier spelen wel op achterstand. Kökcü liet zich op de rand van het eigen strafschopgebied aftroeven door Lasse Schöne, die de bal oppikte en keeper Justin Bijlow in de korte hoek passeerde: 1-0. Het betekende voor de Deen, die afgelopen zomer terugkeerde in Nijmegen, zijn eerste doelpunt voor NEC sinds 6 mei 2012.

Een onbesuisde overtreding van NEC-aanvaller Magnus Mattsson op Alireza Jahanbakhsh leidde na ruim een half uur tot de gelijkmaker. Köckü schoot vanaf 11 meter de 1-1 binnen. Voor rust kreeg NEC nog wat kansen op een tweede treffer, maar in de tweede helft trok Feyenoord de wedstrijd stevig naar zich toe. De ploeg van Slot profiteerde ook van de vele fouten die NEC maakte. Balverlies van Calvin Verdonk leidde in de 53e minuut tot de 1-2 van Kökcü, die de bal met een wegdraaiend schot in de kruising trapte. Jahanbakhsh maakte tegen zijn oude club de derde treffer van Feyenoord.

Rood

NEC raakte in de slotfase ook nog verdediger Iván Márquez kwijt met rood. De VAR had gezien dat hij Cyriel Dessers sloeg en duwde. Tegen tien NEC'ers tekende Guus Til in de blessuretijd voor zijn elfde doelpunt van het seizoen.