Feyenoord heeft derde plaats weer in zicht

4 April 2019, 22:52 uur
Orange Pictures
Tonny Vilhena wordt gefeliciteerd door Nicolai Jorgensen.

Feyenoord is dichter bij de derde plaats van de eredivisie gekomen. De club won de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (3-0) en verkleinde de achterstand op AZ tot een punt.

Mogelijk zorgt de verdiende zege voor wat rust bij Feyenoord, waar de leiding de afgelopen weken steeds meer onder druk kwam te staan. Van hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst en technisch directeur Martin van Geel staat al vast dat ze aan het einde van het seizoen vertrekken. Een deel van de fanatieke achterban heeft ook het vertrouwen verloren in Jan de Jong, de algemeen directeur van de club uit Rotterdam.

Supporters van Feyenoord zijn niet alleen ontevreden over de matige resultaten van dit seizoen. Ze balen ook dat Vak S tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen voor straf leeg moest blijven omdat daar in het thuisduel met PSV voor de zoveelste keer vuurwerk was afgestoken. Niet alleen Vak S bleef leeg. Supporters met kaarten voor andere tribunes waren solidair met de fans die niet naar binnen mochten. Daardoor zaten er slechts 25.000 supporters in De Kuip. Dat was het slechtste bezoekersaantal in negentien jaar. Arbiter Björn Kuipers moest de wedstrijd tegen Heerenveen nog heel even stilleggen omdat er plotseling vuurwerk op de grasmat lag. De pijlen waren buiten het stadion afgestoken.

Veel supporters die wel aanwezig waren in De Kuip waren ook boos op scheidsrechter Björn Kuipers, die in de eerste helft op advies van videoscheidsrechter Danny Makkelie treffers van Nicolai Jørgensen en de weer in genade aangenomen Steven Berghuis terecht afkeurde. Even voor de 1-0 maakte Sam Larsson een overtreding. Bij de 2-0 stond aangever Jens Toornstra buitenspel. Feyenoord mocht wel met een voorsprong gaan rusten. Jørgensen profiteerde in de 32e minuut van slap verdedigen van Sam Lammers, de spits van de bezoekers uit Friesland.

Jørgensen en Berghuis mochten het zich aanrekenen dat ze niet al vroeg in de tweede helft de 2-0 en 3-0 maakten. Berghuis revancheerde zich voor zijn misser en verdubbelde de marge in de 53e minuut alsnog (2-0). Tonny Vilhena bepaalde de eindstand voor de ploeg, waar de geblesseerde Robin van Persie ontbrak. Heerenveen leed niet alleen een nederlaag maar zag ook Daniel Høegh en Stijn Schaars geblesseerd afhaken.