FC Twente verslaat Sparta Rotterdam en mag Europa in

11 June 2023, 20:30 uur
Sport
mainImage
ANP

FC Twente heeft zich geplaatst voor de voorronde van de Conference League. De nummer 5 van het afgelopen seizoen in de Eredivisie won zondag de finale van de play-offs om Europees voetbal op eigen veld van Sparta Rotterdam, 1-0. Joshua Brenet maakte het doelpunt. De eerste wedstrijd in Rotterdam was gelijk geëindigd, 1-1.

Bij FC Twente zat Ron Jans na drie jaar voor het laatst op de bank als trainer. Onder meer ook routinier Wout Brama keert niet meer terug bij de club. Hij stopt. Verder is al zeker dat Ramiz Zerrouki naar Feyenoord vertrekt.

FC Twente startte furieus. Met de grootste moeite hield doelman Nick Olij de bal voor de lijn bij pogingen van Michel Vlap en Manfred Ugalde. Een schot van Vlap ging vervolgens maar net over. Toch had Sparta niet heel veel moeite om overeind te blijven. De Rotterdammers waren via Aaron Meijers bovendien ook een keer dicht bij de openingstreffer, maar keeper Lars Unnerstall redde op welhaast onnavolgbare wijze.

Doelpunt Brenet

In de 53e minuut kwam de formatie van Jans alsnog op voorsprong. Joshua Brenet haalde doeltreffend uit op aangeven van Ugalde. Shurandy Sambo deed nog een vergeefse poging de bal uit het doel te houden.

Sparta kreeg vervolgens meerdere mogelijkheden op de gelijkmaker. Arno Verschueren raakte zelfs de lat, nadat hij eerder al met een goed schot op Unnerstall was gestuit.

Basisplaats Brama

Brama was bij zijn laatste duel basisspeler, hetgeen sinds november 2021 (Feyenoord-thuis) niet meer was voorgekomen. Hij verving de geschorste Michal Sadílek. "Hij is iemand die weet hoe het werkt als er wat op het spel staat", verklaarde Jans zijn keus. In tranen verliet Brama een kwartier voor tijd het veld. Hij debuteerde in augustus 2005 voor zijn club.

FC Twente plaatste zich voor de 25e keer voor Europees voetbal. Alleen Ajax, PSV en Feyenoord deden dat - in Nederland - vaker. Vorig seizoen werd de club in de play-offs van de Conference League uitgeschakeld door Fiorentina, de latere finalist.

Competitiegenoten in Europa

Naast FC Twente spelen volgend seizoen ook Feyenoord (Champions League), PSV (voorronde Champions League), Ajax (voorronde Europa League) en AZ (voorronde Conference League) namens Nederland internationaal.