Faas Wilkes als kunstwerk op kopgevel bij brug

27 August 2020, 18:36 uur
Sport
mainImage

Er is binnenkort een kunstwerk in Rotterdam Noord te zien dat gaat herinneren aan de beste voetballer van deze stad: Faas Wilkes. Het komt te hangen aan de kopgevel van het woonblok aan de Zaagmolendrift – rechts op de foto. Het kunstwerk zal tevens dienen als cover van een boek over de legendarische rechtsbinnen/middenvoor, die in 1948 als amateur van Xerxes overging naar Inter Milaan. Nederland stond op z’n kop. 

Faas Wilkes, die 25 jaar was toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon en speler van het Nederlands elftal, woonde tot dan aan de Soetendaalseweg, waar zijn vader een verhuisbedrijf had. Ook Faas was verhuizer, net als zijn broer Leen, die keeper was van Xerxes.

Wilkes maakte een indrukwekkende carrière in het buitenland, want na Italië speelde hij ook nog voor Valencia en Levante. In Nederland maakte hij na de invoering van het betaalde voetbal deel uit van het vedettenelftal van Fortuna ’54 en later speelde hij nog voor VVV. Op 39-jarige leeftijd besloot hij zijn loopbaan bij Xerxes in de 2e divisie.

Faas Wilkes stierf in 2006. Een van zijn kleinzonen – Nino Wilkes – was toen 10 jaar. Samen met de journalist Robert Heukels schreef hij het boek: De zoektocht naar zijn opa. Dat verschijnt op 13 oktober, op de dag dat Faas Wilkes 97 jaar geworden zou zijn.

Nino Wilkes is de zoon van Michael Wilkes, de jongste zoon van Faas. De weduwe van de oud international (uit de tijd van Abe Lenstra) is nog in leven. Samen met haar man bestierde zij jarenlang op de Lijnbaan en later op de Kruiskade (recht tegenover Hilton) het modehuis Monisima.