Excelsior zegeviert, maar heeft een verrassing nodig in de Kuip

12 May 2024, 17:37 uur
ANP
Couhaib Driouec.

Excelsior moet volgende week in De Kuip tegen Feyenoord voor een stunt zorgen, want ondanks een 4-0 thuisoverwinning zondag tegen Heracles Almelo heeft de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen het niet meer in eigen hand om op de laatste speeldag play-offs om degradatie te kunnen ontlopen. Op Woudestein maakten de Kralingers er een galavoorstelling van, maar RKC Waalwijk heeft dankzij een late gelijkmaker tegen PEC Zwolle de kans op directe handhaving in de Eredivisie nog in eigen hand. Invaller Richonell Margaret maakte voor eigen publiek in de voorlaatste minuut de 1-1, waardoor RKC concurrent Excelsior nog op doelsaldo voorblijft in de strijd om de veilige vijftiende plek. RKC speelt volgende week nog bij kampioen PSV, Excelsior moet naar stadgenoot Feyenoord.

Heracles zou, ondanks de 4-0-nederlaag bij Excelsior, bij een nederlaag van RKC definitief veilig zijn. Richting het afsluitende thuisduel met Fortuna Sittard moeten de Almeloërs zich nog enigszins zorgen maken. De nummer 14 heeft 3 punten voorsprong op RKC en Excelsior, maar wel een veel minder doelsaldo.

Heracles, dat nog 1 punt nodig had om zich definitief veilig te spelen, maakte weinig indruk in Rotterdam. Excelsior kreeg de beste kansen via met name Troy Parrott, maar miste aanvankelijk scherpte in de afronding. In de blessuretijd van de eerste helft en in de 66e minuut tikte de Ier de bal alsnog in een leeg doel. Couhaib Driouech maakte de zonnige middag voor eigen publiek met nog twee treffers aanvankelijk extra mooi, totdat de late gelijkmaker van RKC in Waalwijk viel.

RKC zou bij een overwinning een grote stap zetten naar directe handhaving. Kansen om op voorsprong te komen kwamen er ook in de eerste helft, maar onder anderen Chris Lokesa en David Min misten. Een van richting veranderd schot van Lennart Thy bracht het al uitgespeelde PEC na een uur op voorsprong. Na een rode kaart voor Zico Buurmeester, voor het neerhalen van een doorgebroken speler, viel de gelijkmaker alsnog. PEC kreeg de bal niet weg na een mislukte vrije trap en zag Margaret uiteindelijk afronden: 1-1.