Desillusie op Het Kasteel: 1-2

26 May 2019, 01:55 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Het kantelmoment: Vriends, de beste verdediger van Sparta, loopt tegen geel op. En geel werd in dit geval rood.

door Piet Ocks

Wat een eerste aanzet tegen De Graafschap tot promotie had moeten leiden, sloeg op de valreep om in een desillusie. In blessuretijd, nadat Bart Vriends al met een rode kaart (2x geel) was heen gestuurd, achtte scheidsrechter Kamphuis de tackle van Abdou Harroui op verdediger Jordy Tutuarima een strafschop waardig. Youssef El Ebli dompelde Sparta vervolgens vanaf elf meter in diepe rouw: 1-2.

Het zag er aanvankelijk nog zo rooskleurig uit voor Sparta, dat al na acht minuten op een 1-0 voorsprong kon bogen. Lars Veldwijk nam met een perfecte aanname een lange bal aan, die hij vervolgens met een prima voorzet op het hoofd van de toegestormde Adil Auassar legde: 1-0. Even later schoof Harroui een goede mogelijkheid voorlangs, voordat een schuiver van Veldwijk op de buitenkant van de paal afketste.

De spanning vergoedde veel in die periode, waarin Sparta nauwelijks in gevaar kwam. Slechts Charlison Benschop kwam tot een goede poging, maar zijn schot ketste af op de vuisten van doelman Tim Coremans, die in deze fase amper in actie hoefde te komen.

Het was daarom een fikse tegenvaller, dat Sparta's doelman zich halverwege de tweede verkeek op een voorzet van Benschop, die Nabil Bahoui van nabij tot 1-1 kon verlengen. En nog een tegenvaller was de tweede gele kaart voor Bart Vriends, waardoor Sparta met tien man verder moest in een fase, waarin de ploeg de grip op de wedstrijd steeds meer verloor. Met Ragnar Ache (voor Deroy Duarte) trachtte trainer Henk Fraser meer gevaar te brengen, maar ook hij kon het tij niet keren. En zeker niet nadat Lars Veldwijk moest worden vervangen door Janne Saksela ter versterking van het middenveld, teneinde (vergeefs) de 1-1 te verdedigen.

De 1-2 is behoorlijk aangekomen, dat lijkt me duidelijk. Het is, zeker op het einde, een heel vervelende avond," blikte Sparta-trainer Henk Fraser terug op de thuisnederlaag van zijn ploeg in de eerste finale van de nacompetitie. Fraser beseft dat Sparta aanstaande dinsdag voor een moeilijke klus staat op De Vijverberg. "We weten dat De Graafschap thuis lastig te is verslaan. Het is alles of niets."

"Wij gaan heel realistisch naar de Vijverberg toe. De realiteit is dat we twee keer moeten scoren. We zullen zorgvuldig moeten aanvallen en moeten scoren, dat is duidelijk," zo blikte Sparta's trainer vooruit.

Bart Vriends kon zichzelf wel voor zijn kop slaan na een wilde overtreding op Furdjel Narsingh. Trainer Henk Fraser vond de eerste gele kaart voor Vriends een zware straf. "Ik vond geen van beide overtredingen stevig, maar het was ook in beide gevallen niet nodig om op die manier in te komen. Dus ik kan mezelf inderdaad wel voor mijn kop slaan," erkende Sparta's verdediger.

Vriends zal dinsdagavond derhalve in de return niet van de partij zijn in Doetinchem. "Ik heb in de kleedkamer al tegen de jongens gezegd dat ik alle vertrouwen in ze heb. We hebben De Graafschap een helft lang bang gemaakt, maar een beetje pech gehad. En alles kan gebeuren, dat moet duidelijk zijn."

Opstelling Sparta: Coremans, Dabo, Vriends, Abels, Faye; Harroui, L. Duarte, Auassar, D. Duarte (73' Ache), Rayhi; Veldwijk (76' Saksela).