Christina Lorsé: Talent in de turnwereld

20 June 2018, 19:45 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ze is nog maar 9 jaar oud en turnt al vier jaar: Christina Lorsé is begonnen bij OKK Ridderkerk en via Den Bosch en Zwijndrecht uiteindelijk terecht gekomen bij de bekende topsport vereniging sv Pax Haarlemmermeer. Omdat turnen een relatief achtergebleven sport is weten wij eigenlijk als Nederlanders er te weinig over. Turnen of ook wel 'toestelturnen' is een individuele sport waarbij er vele aspecten aan bod komen zoals wendbaarheid, coördinatie, snelheid, kracht en uiteraard de elegantie. Het is een uitbreiding van de gymnastiek. Tegenwoordig zijn er weinig kinderen die echt buiten aan het spelen zijn zoals in de jaren '90. Hierdoor loopt men in Nederland achter op bepaalde sporten waar er veel met het eigen lichaam wordt gedaan.

Christina Lorsé traint als 9-jarige ongeveer 7 tot 8 keer per week. Hiervoor dient ze dagelijks op en neer te rijden naar Hoofddorp. Dit betekent niet alleen veel turnuren, maar ook veel reistijd. Tijd die ze niet kan stoppen in studeren, spelen met vriendinnen en uiteraard om te rusten. Om te zorgen dat de topsporters ook nog een jeugd hebben, worden er vaak aanpassingen gedaan in hun schoolroosters. Zij krijgen dan geen gymnastiek op school. Dit geldt ook voor Christina en hierdoor moest ze ook van school wijzigen. Sinds dit schooljaar gaat ze in Hoofddorp naar school. Hierdoor zal ze wel thuis extra huiswerk moeten doen om bij te blijven met de leerstof.

Dit alles heeft maar 1 doel! Als je het Christina vraagt dan krijg je met een brede glimlach als antwoord 'ik wil graag de beste zijn, de beste op alle onderdelen'. Er zijn verscheidene onderdelen waarop men zich kan kwalificeren. Christina is Nederlands kampioene geworden in de N1 Pupillen1. Dit is een knappe prestatie aangezien ze vorig jaar nog haar elleboog had gebroken. Volgens de kenners zou ze pas in 2019 weer op 'niveau' zijn en dat werd betreurd omdat de kenners geloofden in eremetaal voor haar dat jaar. Christina bleef iedere dag zowel in Amsterdam als privé keihard werken. De beloningen kwamen al snel.

In 2018 eindigde ze op de vloer met een puntenverschil van 3,28 ten opzichte van nummer 2 en won ze zowel de halve finale (Heerenveen) als de finale (Almelo) . Door de finale te winnen in Almelo mag zij zich tot Nederlandse kampioene kronen. Wanneer je Christina ermee feliciteert, dan blijft ze heel nuchter eronder en komt er een brede glimlach op haar gezicht. Nog geen halve minuut later is ze alweer weg en bezig met het perfectioneren van salto met schroef.

Komende zondag, 24 juni, zal de Nederlands kampioene Pupil1 N1 zich inzetten in Ahoy op meerdere toestellen namelijk balk, sprong en brug. Christina wordt gezien als een groot talent met veel potentie. Ze is tevens ook gekwalificeerd voor de 'opleiding jong Oranje' en zal haar kunsten in het grote Ahoy mogen tonen eind juni. De toekomst zal uitwijzen hoe zij zich zal ontwikkelen binnen de turnwereld.

Foto: Favoriete Foto Uff (Paul Esveldt)