AZ wijkt uit naar stadion van FC Twente

17 August 2019, 10:16 uur
Sport
mainImage
ANP

AZ speelt komende donderdag de thuiswedstrijd tegen FC Antwerp in de play-offs van de Europa League in het stadion van FC Twente in Enschede. De Alkmaarse club kan door het instorten van een deel van het dak, afgelopen zaterdag, niet in het eigen stadion terecht. FC Twente reageerde positief op een verzoek van AZ.

"FC Twente heeft AZ laten weten graag te willen helpen en het stadion beschikbaar te stellen", liet de gepromoveerde club weten. "Nadat vandaag alle autoriteiten toestemming hebben verleend, kan de wedstrijd donderdag worden gespeeld. De aanvang van de wedstrijd is 20.30 uur."

AZ speelde donderdag in het stadion van ADO Den Haag in de derde voorronde van de Europa League. De Alkmaarse club won de return tegen FC Marioepol met 4-0. Komende zondag speelt AZ de competitiewedstrijd tegen FC Groningen opnieuw in Den Haag. De eerstvolgende thuiswedstrijd in de eredivisie is dan op 14 september tegen Sparta Rotterdam.

"We zijn blij dat we een goede locatie hebben gevonden voor ons Europese duel van komende week", zegt algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ. "Het is mooi dat in navolging van ADO Den Haag ook FC Twente ons de helpende hand toesteekt. We zijn FC Twente, de KNVB, de UEFA en de lokale autoriteiten zeer dankbaar voor het mogelijk maken van deze wedstrijd."

Volgens experts kan AZ voorlopig geen gebruik maken van het eigen stadion. Er wordt zelfs gesproken over een hersteltijd van een jaar of zelfs nog langer. AZ is onder meer met de KNVB en de UEFA in gesprek om de gevolgen voor het wedstrijdschema van de Noord-Hollandse club in kaart te brengen.

Onderzoek

AZ heeft een advies- en ingenieursbureau ingeschakeld om de instorting te onderzoeken. De eerste tussenrapportage wordt eind deze maand verwacht.

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is het dakdeel naar beneden gekomen door falende lasverbindingen. Ook zijn er verdachte plekken in het deel van het dak dat nog intact is. Dat zou tot nog een instorting kunnen leiden. De raad spreekt van een acuut gevaar. Mede daarom is het AZ-stadion voorlopig onbruikbaar.

 


Door: ANP