Ajax bevestigt komst Sparta-trainer Steijn voor drie seizoenen

14 June 2023, 12:10 uur
Sport
mainImage
ANP

Ajax heeft de komst van Sparta Rotterdam-trainer Maurice Steijn bevestigd. De 49-jarige coach heeft voor drie jaar getekend in Amsterdam. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat is lovend over de voormalig voetballer, die hij een "overperformer" noemt. "Hij heeft bij alle clubs waar hij werkzaam was veel betere resultaten behaald dan vooraf werd verwacht", stelt de Duitser.

Steijn krijgt Saïd Bakkati als assistent bij Ajax. Bakkati (41) was afgelopen seizoen assistent van Dick Advocaat bij ADO Den Haag en werkte in het seizoen 2015/2016 al bij Jong Ajax als assistent van Andries Ulderink en Jaap Stam. Met Stam verkaste Bakkati mee naar onder meer PEC Zwolle en Feyenoord.

Ajax is op zoek naar nog een assistent, een positie waarvoor oud-speler Hedwiges Maduro in beeld is. Maduro werkt nu nog als assistent bij het gepromoveerde Almere City FC.

Maandag werd al duidelijk dat Sparta een akkoord had bereikt met Ajax om Steijn ondanks een doorlopend contract te laten gaan. Met de Rotterdammers werd Steijn afgelopen seizoen knap zesde. "Hij is klaar voor de stap omhoog, daar ben ik van overtuigd", reageert Mislintat nu.

Steijn moet bij Ajax voor betere resultaten gaan zorgen dan in de afgelopen jaargang. Na het vertrek van succestrainer Erik ten Hag vorig jaar lukte het de ontslagen Alfred Schreuder en interim-trainer John Heitinga niet om hoger te eindigen dan de derde plek.

Steijn voldoet niet helemaal aan het profiel dat Mislintat eerder schetste. De nieuwe directeur vond Heitinga nog te licht voor de functie van hoofdtrainer en vertelde dat hij op zoek was naar een oefenmeester die zijn ploegen dominant laat voetballen. Ervaring in de top is geen vereiste. "Dat had Jürgen Klopp ook niet toen we hem een kans gaven bij Borussia Dortmund", zei hij. "Die trainde Mainz in de tweede Bundesliga."

Kjetil Knutsen leek lang de topkandidaat van Ajax. De Noorse oefenmeester laat FK Bodø/Glimt spectaculair voetballen, maar bleek niet beschikbaar.

Steijn was als coach succesvol bij VVV-Venlo, met wie hij naar de Eredivisie promoveerde. De oud-voetballer van ADO en NAC Breda behoedde Sparta vorig jaar na zijn aanstelling voor degradatie en greep afgelopen seizoen net naast Europees voetbal met de club uit Rotterdam. Niet altijd met aanvallend spel, maar Steijn had bij beide clubs ook geen selectie waarmee je altijd dominant kan spelen. Hij was als trainer minder succesvol bij ADO Den Haag, NAC Breda en Al-Wahda uit de Verenigde Emiraten.


Door: ANP