Ridderkerks Dagblad | Wethouder Moti (PvdA) zet directeur Zuid op z'n nummer
mainImage

Wethouder Moti (PvdA) zet directeur Zuid op z'n nummer

23 februari 2021, 16:04 uur
Rotterdam & Regio

Marco Pastors, voormalig voorman van Leefbaar Rotterdam, is als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid op z’n vingers getikt door PvdA-wethouder Richard Moti naar aanleiding van zijn uitspraken na de rellen op de Beijerlandselaan. Pastors zei toen onder meer: ‘’ongelooflijk hoeveel idioten er in je stad wonen’’. 

Volgens Moti had hij zich moeten matigen.

‘’We zijn als college van mening dat een directeur in dienst van de gemeente Rotterdam zich bewust moet zijn van de rol die hij heeft en van het effect dat uitgaat van diens uitspraken in het openbaar. Daarnaast’’, aldus Moti, ‘’is bij de aanstelling met de heer Pastors afgesproken dat hij zich terughoudend opstelt in de media daar waar het zaken betreft die geen directe relatie hebben met het NPRZ.’’

Enigszins vergoelijkend zei Moti wel dat Pastors zich met de term idioten ‘’zeker niet tot Rotterdammers of mensen op Zuid in het algemeen had gericht’’ en dat de uitspraak was gedaan bij het zien van de aanblik. ‘’De relschoppers hebben niet alleen voor 300.000 euro schade aangericht in de buitenruimte, zij hebben tevens het werk van veel ondernemers geruïneerd. Winkels zijn gesloopt en geplunderd, waardoor de eigenaren alles kwijt zijn geraakt.’’

Voor alle andere uitspraken van Pastors, waarvan er volgens PvdA-raadslid Steven Lammering bij enkele ook op de etniciteitskaart was gespeeld en onderbuikgevoelens meespeelden, kreeg de directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid rode kaarten van Moti. Pastors had termen gebruikt als idiotie, een steekje los, beperkte geestelijke vermogens, niet hele slimme mensen en maakte hij een verwijzing naar een uitspraak van oud-burgemeester Opstelten om “mensen naar de maan te schieten”.


Het zwaarst wat Pastors (foto boven) werd aangerekend was de uitspraak: “Ik kreeg zelf de indruk dat er een niet-allochtone overmaat zit in de getroffen winkels.”

‘’Het college acht deze uitspraak pertinent onjuist, onwenselijk en heeft dit gedeeld met de heer Pastors, die in het gesprek heeft aangegeven dat zijn indruk onjuist was. Het is de verantwoordelijkheid van een directeur om dit soort indrukken allereerst te controleren op waarheid’’, aldus Moti in zijn antwoord naar raadslid Lammering.

Foto onder: wethouder Richard Moti


Foto: AS Media