Ridderkerks Dagblad | Wat deed een schip met ammoniumnitraat in de Merwehaven?
mainImage

Wat deed een schip met ammoniumnitraat in de Merwehaven?

Merwehaven, met links raadslid Stephan Leewis
15 september 2020, 14:52 uur
Rotterdam & Regio

Begin augustus werd een deel van Beiroet weggevaagd vanwege een explosie in de haven door een ontsteking van 2,75 kiloton opgeslagen ammoniumnitraat.

Eind augustus lag in de Rotterdamse Merwede het zeeschip Detley Reefer met aan boord een veelvoud van de hoeveelheid ammoniumnitraat die verantwoordelijk was voor de explosie in Beiroet.

De Detley Reefer kwam andere lading ophalen. Het ammoniumnitraat – volgens raadslid Leewis afkomstig van het bedrijf Yara in Zweden en wat gebruikt wordt om explosieven te maken voor de mijnbouw in Chili – bleef zodoende aan boord en het schip heeft de Rotterdamse Haven inmiddels verlaten.

‘’Maar dat type chemicaliën zó dicht op bebouwd gebied in Rotterdam kan liggen?’’, vraagt Stephan Leewis zich af. Nota bene in de Merwehaven, met Schiedam, Oud-Mathenesse en Spangen op nog geen vijf minuten afstand. Bovendien vaart dit schip van en naar de Noordzee via Vlaardingen, Maassluis, Rozenburg en Heijplaat.

GroenLinks heeft tegen de achtergrond van die wetenschap en die vrees aan wethouder Van Gils uitleg gevraagd aan welke veiligheidsvoorschriften zeeschepen moeten voldoen om met dit soort lading de Nieuwe Waterweg op te mogen komen varen.