Walhalla staakt protest na tik op vingers van Aboutaleb

19 January 2022, 16:53 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Walhalla

Theater Walhalla in Rotterdam heeft de voorstellingen in het kader van de actie Kapsalon Theater voortijdig gestaakt. Ongeveer een half uur na het begin verschenen er boa's aan de deur die eerst twee maal een waarschuwing uitdeelden. Daarna werd volgens Walhalla door burgemeester Ahmed Aboutaleb gedreigd met ingrijpen van politie, waarop het theater besloot de kapsalon te sluiten.

Directeur Rachel van Olm van het podium noemde de middag ondanks de stopzetting een succes. "We hebben ons punt gemaakt. We moesten even laten weten dat we er waren en wat we ervan vinden. Ik voel me verantwoordelijk voor de medewerkers, de artiesten en het publiek. Ik vind het niet tof dat er gedreigd wordt met politie-ingrijpen en vind dat ook geen aardige taal."

Van Olm is boos over een waarschuwingsbrief die het theater dinsdagavond kreeg van de commandant Team Aanpak Ondermijnende Criminaliteit. "Ik heb ervan wakker gelegen. Nu worden we beschouwd als criminelen. We blijven open, we voldoen aan alle coronaregels. Wij zijn bezig om hier op Katendrecht van deze wijk de leukste wijk ter wereld te maken. Ik eis excuses over de 'tone of voice' in de brief", zei ze eerder woensdag.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb had aangekondigd dat de gemeente zou handhaven. "Dat betekent dat overtreders worden aangesproken, gewaarschuwd en er wordt opgetreden bij excessen", aldus een woordvoerder.

Wethouder Said Kasmi (D66) van Cultuur bracht woensdagmiddag een kort bezoek aan het theater. "Ik ben hier niet om te handhaven, maar om de cultuur in deze stad een hart onder de riem te steken," zei hij.

D66 in Rotterdam heeft voor donderdag een debat met Aboutaleb aangevraagd naar aanleiding van de waarschuwingsbrief aan de deelnemers van de protestactie. De fractie had gehoopt op meer begrip vanuit het college. "De culturele sector heeft een veilige en ludieke manier gevonden om de onvrede over de huidige maatregelen te uiten, deze reactie van het college daarop vind ik getuigen van weinig medeleven", aldus fractievoorzitter Chantal Zeegers

Zij wil in het debat van het college horen of er wel begrip is voor de protestactie en waarom pas zo laat met deelnemers is gecommuniceerd dat de actie niet op goedkeuring zou kunnen rekenen.