Vuurwerkverkopers in Schiedam mogen toch vuurwerk verkopen

29 November 2023, 16:00 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

De vergunningen van vier vuurwerkverkopers in Schiedam mogen niet worden ingetrokken en zij mogen vuurwerk blijven verkopen. De rechtbank in Rotterdam vernietigde woensdag een beslissing van het Schiedamse college om hun vergunning in te trekken.

Schiedam besloot de vergunning van de verkopers in te trekken om het afsteekverbod voor vuurwerk dat komende jaarwisseling geldt in de Zuid-Hollandse plaats. Het college van burgemeester en wethouders concludeerde dat het verkopen van vuurwerk in een gemeente waar het afsteken verboden is, zou leiden tot "een hoger risico op het illegaal afsteken van vuurwerk dan wanneer verkoop in zijn geheel verboden is".

De rechtbank heeft er begrip voor dat Schiedam het verkopen van vuurwerk "onwenselijk" vindt. "Dat betekent echter nog niet dat de intrekking van de vergunningen ook een geschikt middel is om het gewenste doel te bereiken". Schiedammers die ondanks het verbod toch vuurwerk willen afsteken zouden dat in aangrenzende gemeentes Rotterdam en Vlaardingen kunnen kopen. Het intrekken van de vergunning van de vuurwerkverkopers zou daarmee niet het beoogde doel van de gemeente bereiken, concludeert de rechtbank.

 


Door: ANP