Voormalig Veerhuis wordt verzamelplek voor Rotterdamse schrijvers

2 October 2023, 14:24 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Het Veerhuis, gelegen aan de Schiemond in Delfshaven, diende ooit als vertrekpunt voor de veerdienst tussen de noordoever en de werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Nu wordt in opdracht van Stichting Droom en Daad het Veerhuis verbouwd tot een huis voor schrijvers. Een plek aan de Maas waar het ambacht van schrijven wordt gevierd en waar iedereen die wil (leren) schrijven welkom is.

Het RDM Veerhuis is sinds de bouw in 1917 een verbinding naar een andere wereld: het RDM gebied op Heijplaat aan de overkant van de Maas, waar vooral arbeiders dagelijks overstaken naar hun werk. De architectuur van H.A.J. Baanders doet denken aan een Zwitsers chalet en het gebouw heeft altijd in contrast met zijn omgeving gestaan: een ‘eiland’ in de stad.

Architecten Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries brengen het Veerhuis door middel van een restauratie terug naar het oorspronkelijke ontwerp en daarmee wordt het Veerhuis een plek langs de Maas waar iedereen kan komen schrijven, luisteren en leren.