mainImage

Veel sympathisanten bij zaak bedreigers Kaag en De Jonge

19 januari 2022, 15:28 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Tientallen sympathisanten hebben zich zowel buiten voor de rechtbank in Den Haag als binnen verzameld om hun steun te betuigen aan de man en vrouw die terechtstaan voor het bedreigen van politica Sigrid Kaag.  In verband met de coronamaatregelen worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten in de rechtbank.

De 29-jarige Max van den B. stond begin deze maand met een brandende fakkel voor het huis van de minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) in Den Haag en eerder bij het huis van voormalig coronamister Hugo de Jonge in Rotterdam. Hij schreeuwde complotleuzen voor de deur van Kaag. Ook belde hij bij haar aan. Dit alles was rechtstreeks op sociale media te volgen via een livestream. De 44-jarige Eline van 't N., die met Van den B. was meegegaan om te filmen, staat woensdag samen met hem voor de politierechter.

De twee verdachten sturen kushandjes naar de publieke tribune bij binnenkomst in de rechtbank. Ze zitten alle twee in voorarrest. Amsterdammer Van den B. noemde de verwijten aan zijn adres "onterecht" maar geeft wel aan dat hij nergens spijt van heeft en "100 procent" achter zijn actie staat. Hij ging, samen met een handvol medestanders, naar het huis van Kaag om met haar te praten, zei hij tegen de politierechter. Van 't N. geeft aan onschuldig te zijn.

Buiten voor de ingang van de rechtbank hadden zich tientallen mensen verzameld. Ze hadden borden bij zich waarop staat dat de twee vrijgelaten moeten worden. Ook hadden ze met bloemen een groot hart op de stoep gemaakt.

Van den B. en Van 't N. worden ook verdacht van het bedreigen van een voormalig topambtenaar.

Van den B. is recent ook opgepakt toen hij voor het huis stond van de voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in Rotterdam.


Door: ANP