Uitkeringsgerechtigden mogen in Capelle op proef samenwonen

10 July 2024, 15:26 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Pexels.com (Archieffoto)

n Capelle aan den IJssel kunnen mensen met een uitkering van IJsselgemeenten op proef gaan samenwonen. Daarbij kunnen zij 3 tot 6 maanden hun uitkering houden. Zo kunnen zij uitproberen of samenwonen in hun relatie past.

Gaan samenwonen is een spannende stap in het leven. Klikt het ook als je elke dag samen leeft? Hoe gaat dat met eventuele kinderen? Veel mensen die gaan samenwonen houden daarom eerst nog even ieder hun eigen woning aan. Voor als het niet goed gaat. Dan kun je nog terug. Die dubbele huur kost wel geld. Als beide partners werk hebben is dat geen probleem. Door samenwonen verandert hun inkomen niet. Als je een uitkering hebt is dat anders.

Zeker van je zaak

Wethouder Harriët Westerdijk is blij met de proef. “Mensen in de bijstand vinden natuurlijk ook liefde bij een nieuwe partner. Een uitkering kan dan een drempel zijn om te gaan samenwonen. Deze proef geeft mensen de mogelijkheid om te kijken of samenwonen een mooie volgende stap is in een relatie. Dat wil je natuurlijk graag onderzoeken. Met een uitkering was dat tot nu toe lastig, want de uitkering stopte zodra je ging samenwonen. Dan heb je geen geld om je eigen woning nog te houden. Ook was je dan meteen financieel afhankelijk van je partner. De stap om te gaan samenwonen was dus extra groot. Daar doen we nu iets aan door die drempel zoveel mogelijk weg te nemen. Door eerst op proef samen te wonen kun je de definitieve stap zetten als je meer zeker bent van je zaak.”

Uitkering behouden

Met op proef samenwonen kunnen mensen 3 maanden proberen of het samen leven goed gaat. Ze houden hun uitkering. Ze moeten ook hun eigen woning en de inschrijving bij de gemeente op hun oude adres houden. Als het nodig is, kunnen we dat met 3 maanden verlengen. Tot totaal 6 maanden. Daarna stopt alsnog de uitkering, of krijgen ze een uitkering voor partners.

Meer weten?

Meer weten over het samenwonen met een uitkering? Kijk voor de voorwaarden op: www.ijsselgemeenten.nl/samenwonen