Sportbedrijf Rotterdam start met zonnepanelen tegen gevel van gymzaal

10 February 2024, 10:02 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam

Het Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente zijn begonnen met een pilot om te zien welke kansen er zijn voor zonnepanelen tegen gevels te plaatsen. Op 2 februari opende wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) een 'zonnegevel' op een gymzaal aan de Rodaristraat. Dit is een spannende stap om meer schone energie te gebruiken en de stad duurzamer te maken!

De zonnegevel aan de Rodaristraat is de tweede gevel in de pilot. Eerder is een zonnegevel op een gymzaal in Hillegersberg-Schiebroek opgeleverd. René Schoel van Sportbedrijf Rotterdam juicht het toe om gevelpanelen uit te proberen: “Er is nog weinig bekend over de effectiviteit van gevelpanelen. Wij doen graag mee aan deze test. We stappen wel vaker in een nieuwe ontwikkeling.” Sportbedrijf Rotterdam zal de komende jaren de opwek monitoren en evalueren of het vaker gevelpanelen wil gaan toepassen. Voor de gemeente is deze pilot vooral interessant om zicht te krijgen op alle uitdagingen die je tijdens het hele proces van idee tot realisatie tegenkomt. Zo kan de gemeente bepalen hoe ze zoveel mogelijk belemmeringen kan wegnemen.

Groot potentieel
‘Zonnepanelen op gevels zien we nog niet veel’, aldus wethouder Chantal Zeegers. ‘Daar willen we verandering in brengen. De stad heeft veel hoogbouw en grote industrie- en bedrijventerreinen. Hier zit veel potentie om zonne-energie op te wekken. Ik ben trots op de zonnegevels die we nu samen met Sportbedrijf Rotterdam hebben gerealiseerd. Dit is een goed begin, maar we willen meer! We dagen partijen in de stad uit om naast zonnepanelen op daken ook de mogelijkheden voor zonnegevels te onderzoeken.