Rotterdam gaat strenger handhaven bij afgesloten rijstroken Maastunnel

4 December 2023, 12:37 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Rotterdam gaat strenger optreden tegen verkeer dat op de afgesloten rijstrook op de Maastunnelcorridor rijdt. Sinds 1 oktober 2023 zijn er camera's om dit te controleren. Deze rijstrook mag alleen worden gebruikt door nood- en hulpdiensten, taxi’s en voertuigen met ontheffing. Auto's zonder ontheffing krijgen een waarschuwing en vanaf 1 december 2023 een boete van €110, exclusief administratiekosten.

''Helaas blijkt in praktijk dat veel auto's toch gebruik maken van deze rijstrook, wat gevaarlijke situaties veroorzaakt en vertraging oplevert voor nood- en hulpdiensten. Daarom heeft de gemeente Rotterdam besloten om dit probleem aan te pakken door ANPR-camera’s in te zetten. Deze camera's lezen en herkennen kentekens en zijn gekoppeld aan de RDW'', stelt de gemeente Rotterdam.

''De regels zijn duidelijk: de tweede rijbaan op de Maastunnelcorridor is alleen bedoeld voor hulpdiensten, doelgroepenvervoer en andere diensten die er een ontheffing voor hebben. Het gebeurt nog te vaak dat zij in de weg gezeten worden door weggebruikers die op deze rijbaan niks te zoeken hebben. Om problemen te voorkomen, scherpen we de handhaving aan. Verkeersaso’s komen er niet meer mee weg'', aldus wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit).

De handhaving geldt ook voor de zogeheten spitsgeslotenverklaring op de parallelstraten van de Maastunnelcorridor. De verkeerssituatie op de Maastunnelcorridor is aangepast sinds 2020, met als doel de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Er is nu op de hele route één rijstrook beschikbaar voor autoverkeer, terwijl de andere rijstrook is gereserveerd voor nood- en hulpdiensten, taxi's, voertuigen van officiële instanties en dierenambulances. Om op deze speciale rijstrook te mogen rijden, is een vrijstelling of ontheffing vereist.