Ridderkerks Dagblad | Politie pakt weer 38 verdachten van whatsappfraude op
mainImage

Politie pakt weer 38 verdachten van whatsappfraude op

11 juni 2021, 12:40 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws

De politie in Rotterdam heeft in de afgelopen week 38 verdachten van whatsappfraude opgepakt. Nog eens 34 anderen staan gesignaleerd en worden later gearresteerd volgens de politie. Eerder deze week pakte de politie in Brabant al 47 zogenoemde geldezels op.

Geldezels zijn mensen die tegen een vaak minimale vergoeding hun bankrekeningnummer en pincode afstaan aan criminelen. Die storten hun criminele geld op zo'n rekening en blijven zo zelf onzichtbaar. Een geldezel maakt zich schuldig aan witwassen en wordt daarvoor vervolgd.

In Rotterdam en Oost-Brabant gaat het om vriend-in-noodfraude volgens de politie. In zo'n geval ontvangt iemand een appje dat een vriend of familielid in nood zit en dringend geld nodig heeft. Het geld komt terecht op de rekening van een geldezel. Het onderzoek in Rotterdam betreft 133 zaken, waarmee ruim 300.000 euro is verdiend.

De 38 opgepakte verdachten zijn in de leeftijd van 18 tot 69 jaar. Ze komen uit negen verschillende provincies. De politie heeft eerder in het onderzoek ook al verdachten gearresteerd en heeft nog een aantal mogelijke verdachten op het oog.


Door: ANP