Opzoomeren is al ruim 30 jaar een begrip in Rotterdam

9 July 2024, 11:07 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Opzoomeren is al ruim 30 jaar een Rotterdams begrip. Het begon allemaal in de Opzoomerstraat in Het Nieuwe Westen. Bewoners waren eind jaren '80 de overlast in hun straat zat. Ze kochten bezems en gevellampjes en maakten hun straat weer terug netjes.

Dit bleef niet onopgemerkt in de rest van de stad. Want in plaats van harde acties kozen de bewoners van de Opzoomerstraat voor een positieve aanpak. En ze gingen bovendien zelf aan de slag, als buren onder elkaar. Samen veegden ze de straat schoon, maakten ze verlichting aan de gevels en fleurden ze hun buurt op met bloembakken. Het begrip Opzoomeren was geboren.

Na de stadsvernieuwing van de jaren 70 stond Rotterdam op een tweesprong. Aan de ene kant ging het economisch goed met de stad en de haven. Er werd steeds meer gebouwd en de nu zo bekende skyline begon langzaam maar zeker vorm te krijgen. Maar aan de andere kant waren in sommige wijken grote sociale problemen. Veel (drugs)overlast, armoede en verloedering. In 1987 nam de gemeenteraad daarom een motie aan waarmee achterstanden moesten worden aangepakt. Een jaar later werd hiervoor de Commissie Sociale Vernieuwing geïnstalleerd. Sociale vernieuwing was een verzamelnaam voor verschillende manieren om met elkaar problemen aan te pakken. En vooral meer op wijkniveau en minder ‘vanuit het stadhuis’. 

De actie van de Opzoomerstraat was een goed voorbeeld van die zogeheten sociale vernieuwing. De gemeente stimuleerde andere straten en wijken om hun voorbeeld te volgen. ‘Opzoomeren’ werd een rage. Meerdere straten kregen een Opzoomerprijs vanwege hun inzet en kregen een speciaal Opzoomer-bordje. Ideeën van bewoners werden in de krant gedeeld en vanuit de gemeente kregen mensen geld om die ideeën uit te voeren. Dit leidde uiteindelijk tot een heuse Opzoomerdag op 28 mei 1994. Ruim 20.000 Rotterdammers knapten met elkaar straten en pleinen op, verfden muurtjes en zetten plantenbakken neer. Het succesvolle project was de gemeente inmiddels ontgroeid en werd daarom overgedragen aan een nieuwe stichting: Opzoomer Mee.

Buren ontmoeten 
Inmiddels is Opzoomer Mee (en het werkwoord opzoomeren) niet meer weg te denken uit Rotterdam. En het gaat niet alleen maar over schoonmaken en geveltuintjes planten. U kunt met uw buren ook door het jaar heen een feest of ontmoeting voor uw straat organiseren. Bijvoorbeeld in de zomer of tijdens Kerst of Oud & Nieuw. Ook is er een lief en leedpotje waarmee u als buren kunt omzien naar elkaar. Zoals een bosje bloemen na een ziekenhuisopname, een presentje voor de nieuwe buren of een verjaardagskaart namens alle buren. Momenteel zijn er ruim 2.000 Opzoomerstraten in Rotterdam.

Buurtidee 
Vanwege de laagdrempelige werkwijze ondersteunt Opzoomer Mee inmiddels al 10 jaar bewoners en de gemeente bij de uitvoering van bewonersinitiatieven (buurtidee). Kijk op mijn.rotterdam.nl.