Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

28 November 2023, 15:46 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ABP

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

De Haringvlietbrug vormt de verbinding tussen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De brug was toe aan een grondige renovatie. Nu zijn de brugklep en het bewegingswerk van de brug vernieuwd. Ook alle technische systemen voor besturing, bediening en bewaking zijn vervangen. Daarbij kwam een aantal verbeterpunten aan het licht. Die moeten nu nog opgelost worden, zodat de brug weer een veiligheidscertificaat kan krijgen.

Rijkswaterstaat kreeg veel verzoeken uit de scheepsbouwsector om toch af en toe schepen door te laten, zodat werk dat al sinds 1 januari stilligt hervat kon worden. Daarom opent de dienst de brug nu af en toe onder strikte veiligheidsmaatregelen. De eerstkomende incidentele opening is op 1 december. Schippers die dan mee willen varen kunnen zich aanmelden via de website van Rijkswaterstaat.


Door: ANP