OM eist 22 jaar cel voor wraakmoord op Stephano van Engel in Rotterdam

20 November 2023, 17:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
AS Media

Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen van 22 jaar cel geëist tegen twee mannen die worden verdacht van de moord op Stephano van Engel (31). Het slachtoffer werd op oudejaarsavond van 2021 doodgeschoten op de stoep van de woning van zijn ouders in de Westerbeekstraat in de Rotterdamse wijk Hillesluis, waar hij oud en nieuw zou vieren.

De moord was volgens het OM een wraakactie. De vermeende schutter Stevan F. (29) zou met de moord wraak hebben willen nemen op de liquidatie van zijn broer Merwin 'Junny' in mei 2020 aan de Bramentuin. Een tweede broer van F., Shantienne, werd 22 mei vorig jaar doodgeschoten op de Nassauhaven.

De nabestaanden van Stephano van Engel droegen op de eerste zittingsdag een trui met daarop zijn foto, samen met zijn geboorte- en sterfdatum. "Hij was mijn partner, soulmate en vader van mijn prachtige kinderen. Iedereen was dol op Stephano. Al twee jaar leven we in een hel", zei de levensgezellin van het slachtoffer. Ze was in verwachting van hun derde kind toen hij om het leven werd gebracht. "Ons leven is in duizend stukken gebroken. Waar hebben we dit aan verdiend?", vroeg ze de beide verdachten. "Kunnen jullie mij dit antwoorden, zodat ik later aan mijn kinderen kan vertellen waarom hun vader vermoord is?"

Rotterdammer F. ontkent dat hij Van Engel, die vroeger zijn buurjongen was, heeft doodgeschoten. Als alibi geeft hij onder meer op dat hij die oudejaarsavond laat terugkwam uit België, maar volgens het OM was F. in Rotterdam en heeft hij alibi's verzonnen. Medeverdachte is Sedjean K. (28), de neef van F. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord. Ook zijn alibi deugt niet, zegt de aanklager.

In de Westerbeekstraat waar Van Engel is doodgeschoten zijn dertig hulzen van een kalasjnikov gevonden. Volgens de officier van justitie leidden twaalf kogels tot zijn dood. "Hij was kansloos", zei de aanklager. "Aan de moord is een maandenlange planning voorafgegaan."

Bij de liquidatie is een grijze Opel Corsa gebruikt, die later uitgebrand is teruggevonden aan de Langegeer. Dat is een plek waar beide verdachten eerder een voorverkenning hebben uitgevoerd, zo zou blijken uit een filmpje afkomstig van de telefoon van K.

 


Door: ANP