OM eist 12 jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam met kerst

2 April 2024, 15:17 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar cel geëist tegen de 30-jarige Suraj A. uit Den Haag voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam aan een gezin het leven kostte. Voor de rechtbank in Rotterdam betoogde de aanklager dat ze drievoudige doodslag bewezen achtte. "Een heel gezin is letterlijk in een klap weggevaagd", zei de officier van justitie. Na de gevangenisstraf mag A. wat het OM betreft tien jaar lang geen voertuig besturen.

A. had volgens het OM driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Hij zou met een te hoge snelheid, minimaal 134 en maximaal 170 kilometer per uur, door rood licht zijn gereden.

Het ongeval gebeurde om 05.53 uur op het Groene Kruisplein, een groot verkeerskruispunt in Rotterdam-Zuid waar een afrit van de snelweg A15 op uitkomt. Daar geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. "Welk weldenkend mens denkt met zo'n snelheid door rood licht te kunnen rijden?", aldus de officier. Ze sprak van een kamikaze-actie, waarbij de verdachte bewust het risico liep ook zelf het leven te verliezen. "De verdachte heeft zijn auto als wapen gebruikt."

Geen herinnering

Door het ongeval kwamen een 35-jarige vrouw uit Spijkenisse, een 36-jarige man uit Helmond en een 7-jarig meisje, eveneens uit Spijkenisse, om het leven.

De auto van het gezin sloeg bij de aanrijding over de kop, waarna de inzittenden uit het voertuig werden geslingerd. "De slachtoffers hebben geen schijn van kans gehad", zei de officier van justitie.

A. zegt zich niets te herinneren van het ongeluk. In de rechtbank in Rotterdam vertelde hij bovendien dat hij zich niet herinnert dat hij alcohol gedronken had en evenmin waar dat moet zijn gebeurd. Ambulancebroeders hadden echter geconstateerd dat de man "behoorlijk lazarus was".
 

 


Door: ANP