Lijkwagen vol drugsprecursoren leidt naar drugslab in Rotterdam

24 February 2024, 19:02 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Openbaar Ministerie

Benzylmethylketon is een moeilijk woord voor BMK, een grondstof voor de productie van (met)amfetamine. Vorig jaar ontdekte de politie honderden kilo’s BMK-glycidezuur in een lijkwagen van een uitvaartbedrijf. Het leidde tot de aanhouding van twee mannen, die ook worden verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Rotterdam. Het OM eist een jarenlange gevangenisstraf tegen een van de mannen. De zaak tegen de andere verdachte komt op een later moment voor de rechter.

De zaak kwam aan het rollen op 7 mei 2023. Die zondagmiddag valt een lijkwagen op waarin het tweetal zit. Agenten zien dat het voertuig erg laag op de weg hangt. Bij een tankstation in de buurt van Beugen wordt de auto gecontroleerd en dan blijkt de laadruimte volgeladen met 27 dozen. Uit verder onderzoek blijken de dozen gevuld met in totaal 675 kilo BMK-glycidezuur. BMK is een belangrijke grondstof voor de productie van (met)amfetamine. De bestuurder en tevens eigenaar van een uitvaartbedrijf wordt aangehouden en dat geldt ook voor de bijrijder, die ernstig gewond blijkt aan zijn onderbenen.

Drugslab in Rotterdam
Het onderzoek leidt de politie naar een uitvaarbedrijf in Rotterdam, dat mogelijk als dekmantel werd gebruikt. Daar blijkt dat de uitvaartondernemer nóg een pand huurde. In dat pand wordt een half afgebrand drugslab aangetroffen. In het gebouw worden naast grafkisten meerdere vaten, kookstellen en kookpannen aangetroffen. Op camerabeelden is onder meer te zien dat de bijrijder daags ervoor het pand naar binnen ging en even later met verbrandde benen weer naar buiten komt. De bestuurder is op enig moment met een brandblusser in de weer, zo is te zien op beelden. Beiden verlaten de locatie na enige tijd.  De dag erna worden de spullen, waaronder dus BMK-glycidezuur, uit de loods afgevoerd met de lijkwagen.

Bewijs
Het lijdt volgens de officier van justitie geen twijfel dat de twee verdachten betrokken zijn bij de zaak. Het dossier staat bol van bewijs, waaronder camerabeelden en chatgesprekken. Een geloofwaardige verklaring voor hun onmiskenbare betrokkenheid hebben de verdachten echter niet gegeven: ‘Beide mannen hebben een heel calculerende proceshouding en zijn vooral gaan verklaren nadat zij kennis hadden gekregen van het gehele dossier. Ook toen is op vele vragen zwijgrecht gevolgd.’ In zijn strafeis weegt de officier van justitie mee dat de uitvaartondernemer eerder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden vanwege overtreding van de Opiumwet. Ook in die drugszaak speelde zijn uitvaartbedrijf een rol.

'Ontwrichtend'
Volgens de officier van justitie is een lange gevangenisstraf op zijn plaats: ‘Het gaat hier om delicten die ontwrichtend zijn voor de maatschappij. De productie van synthetische drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën ten behoeve van deze productie en de dumpingen van drugsafval brengen grote veiligheidsrisico’s en risico’s voor de volksgezondheid met zich. Die hebben zich door de brand in deze zaak daadwerkelijk verwezenlijkt. Het is een gelukkige omstandigheid dat maar één verdachte fysieke verwondingen heeft opgelopen.’

Het OM eist tegen de verdachte een gevangenisstraf van zes jaar en een ontzetting uit het beroep van uitvaartondernemer voor de duur van 11 jaar.


Door: OM