mainImage

GroenLinks wil pick-uptrucks weren uit Rotterdamse woonwijken

5 oktober 2022, 16:39 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De fractie van GroenLinks in de Rotterdamse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur gaat kijken of zogeheten pick-uptrucks geweerd kunnen worden uit Rotterdamse woonwijken. Volgens de partij zorgen deze voertuigen voor onnodig gevaar voor overige verkeersdeelnemers.

De partij baseert zich op Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat kwetsbare weggebruikers een grotere kans hebben op overlijden als ze aangereden worden door een groot voertuig. "We zien steeds vaker pick-uptrucks en andere grotere voertuigen in Rotterdam rondrijden en parkeren in de binnenstad. Bewoners, ondernemers en het stads- en streekvervoer ondervinden hier veel hinder van en er heersen veel zorgen over de verkeersveiligheid met pick-uptrucks met name in de woonwijken waar veel kinderen spelen", aldus raadslid Marvin Biljoen in een brief aan burgemeester en wethouders.

Volgens GroenLinks blijkt uit het onderzoek naar de zogeheten blinde hoek dat dertien kinderen voor een pick-uptruck op de straat kunnen zitten voordat een bestuurder dit opmerkt. Veel ouders maken zich volgens de partij zorgen over pick-uptrucks in hun woonwijken. De gemeente kan op bepaalde plaatsen en wegen met een zogeheten aanwijzingsbesluit een verbod instellen op het parkeren van grote voertuigen.

De partij vermoedt verder dat de pick-uptrucks een meer dan gemiddeld brandstofverbruik hebben en vraagt het gemeentebestuur te kijken welk effect de uitstoot van deze categorie voertuigen heeft op de luchtkwaliteit in Rotterdam. Ook vraagt GroenLinks of er door de gemeente gehandhaafd wordt op het parkeren van voertuigen langer dan 6 meter. Deze wagens dienen voor twee parkeerplekken te betalen.

GroenLinks, dat twee weken geleden de vragen indiende, had het stadsbestuur gevraagd om uiterlijk woensdag met antwoorden te komen. B en w hebben gevraagd om uitstel in de beantwoording tot uiterlijk 22 november.