Gieterij 't Swaentje in pand Café Hollandiaan aan Zwaanshals

16 September 2023, 13:08 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Aan de Zwaanshals in het Oude Noorden in Rotterdam wordt in het pand van het vroegere café Hollandiaan op dit moment keihard gewerkt aan de verbouwing tot het café Gieterij 't Swaentje. Het markante cafépand, zowel van binnen als van buiten, zit op de hoek van de Zwaanshals met de Zaagmolendrift. Het café heeft van binnen diepbruine tinten met veel hout in de bar- en lambrisering en mooie glas- en spiegelwanden. Een aantal elementen wordt weliswaar gemoderniseerd maar de bruine stijl van het café blijft behouden.

Pronkstuk is een plaat van een scheepvaart-tafereel van de Maashaven in een beroemde Heinekenserie. Het café (1921) heeft een flinke historie en heette tot mei 1966 Café Werner en was eigendom van de gelijknamige familie Werner. In mei 1966 werd het café overgenomen door oud-voetballer en kantinebaas van HION, Arie de Knegt en toen omgedoopt tot Café Hollandiaan, in het Oude Noorden zelf, echter beter bekend als het HION-café, vernoemd naar Arie's voetbalclub.

Anno 2023 hoopt Gieterij 't Swaentje hoopt over twee weken de deuren te kunnen openen. Ondernemers hierachter zijn Xander Olthof, Olivier van Hoey Smith en Mickey Fentross, allen afkomstig uit de horecawereld.