Garagehouder gaat aangifte doen tegen agent die hem kopstoot gaf

23 November 2022, 15:10 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Een Rotterdamse garagehouder, die in 2020 een kopstoot kreeg van een agent, doet deze week aangifte van valsheid in geschrifte tegen de politie. Dat heeft Atik Samur woensdag laten weten. Samur zou zich tegen zijn aanhouding hebben verzet, waarna de agent zich genoodzaakt voelde geweld te gebruiken. Echter, na onder meer een procedure bij de rechtbank, blijkt de situatie anders te liggen.

De rechtbank Rotterdam oordeelde afgelopen vrijdag dat de politie "doelbewust" informatie heeft achtergehouden en er daarom sprake is van "onherstelbaar vormverzuim". Samur had zich volgens de politierechter helemaal niet verzet. Dat zou onder meer blijken uit videobeelden. Deze beelden met ontlastend bewijs heeft de politie echter lange tijd uit het dossier gehouden en de agenten zouden een valse verklaring hebben opgetekend dat de garagehouder zich zou hebben verzet tegen zijn aanhouding. Samur had op dat moment zijn arm in een mitella.

De garagehouder wil compensatie voor de financiële schade die hij heeft geleden sinds zijn aanhouding. "Ik ben klanten kwijtgeraakt. Mensen hebben onterecht gedacht dat ik een crimineel was, terwijl al vanaf het begin duidelijk was dat ik onschuldig was."

"De politierechter concludeert dat het proces-verbaal in strijd met de waarheid is opgemaakt en dat dit, mede gezien de mate van detail in het proces-verbaal, doelbewust moet hebben plaatsgevonden."

Het Openbaar Ministerie is afgelopen week door de rechter niet-ontvankelijk verklaard. Het OM laat in een reactie weten niet in beroep tegen deze uitspraak te gaan, en de situatie "intern te evalueren". "Over de vraag of het OM iets hier ‘iets’ mee gaat doen richting de agenten maakt onderdeel uit van de evaluatie."

De agent die de kopstoot uitdeelde heeft van rechter eerder dit jaar een boete van 250 euro wegens mishandeling van de garagehouder gekregen.