mainImage

Erasmus MC gaat jarenlang onderzoek doen naar long covid

20 januari 2022, 08:52 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam gaan coronapatiënten die langdurig klachten houden meerdere jaren volgen. Daarbij kijken ze niet alleen hoe corona hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt, maar ook of en hoe patiënten hun werk en sociale leven weer oppakken. De onderzoekers werken samen met C-support, het landelijk expertisecentrum dat longcovidpatiënten ondersteunt.

Een deel van de mensen die besmet raken met Covid-19 houdt lange tijd gezondheidsklachten, ook wel long covid genoemd. Het gaat om klachten als vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen of vergeetachtigheid.

De aanhoudende klachten kunnen zorgen voor een slechtere kwaliteit van leven en fysieke en mentale problemen. Ook kunnen de klachten mensen belemmeren in hun werk en deelname aan sociale activiteiten . ''Sommige mensen zijn na maanden nog niet of slechts deels weer aan het werk. Bij sommigen staat hun sociale leven grotendeels stil'', zegt Erasmus MC-onderzoeker Inge Spronk van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. De onderzoekers willen een goed beeld krijgen van de aard en impact van long covid. Ook kijken ze naar de zorg die patiënten hebben gekregen. 

Patiënten die langdurig klachten houden, kunnen zich sinds oktober 2020 registeren op de website van C-support. De bijna 10.000 mensen die dat tot nu toe hebben gedaan, krijgen vanaf 11 februari een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek.


Foto: Rotterdam Branding Toolkit - Rob van Esch