Ridderkerks Dagblad | CO2-uitstoot in haven Rotterdam daalt sneller dan landelijk
mainImage

CO2-uitstoot in haven Rotterdam daalt sneller dan landelijk

8 april 2021, 14:14 uur
Rotterdam & Regio, NieuwsopBeeld

De CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven is de afgelopen vier jaar sneller afgenomen dan het landelijk gemiddelde. Dit komt volgens het Havenbedrijf Rotterdam deels door een vermindering in energieverbruik.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft becijferd dat in de periode 2016-2020 de CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven, afkomstig van de industrie en elektriciteitscentrales, is afgenomen met 27 procent. De landelijke daling bedroeg in deze periode 14 procent. Bedrijven in de Rotterdamse haven maken nu 13,5 procent uit van alle Nederlandse CO2-emissie. Dit was enkele jaren geleden nog 16 procent.

De Rotterdamse elektriciteitscentrales verbruikten vorig jaar minder energie, terwijl er landelijk juist een flinke stijging in de opwekking van hernieuwbare energie was. "Opvallend is dat voor het eerst sinds mensenheugenis de aardgascentrales in Rotterdam meer CO2 uitstootten dan de kolencentrales", aldus het Havenbedrijf. Doordat in 2020 de economie kromp en er minder vraag was naar olie, stootte ook de Rotterdamse industrie minder broeikasgassen uit.


Door: ANP | Foto: Envato