Centraal Station het best gewaardeerde NS station van Zuid-Holland

12 February 2024, 09:52 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
NS

Rotterdam Centraal blijft het meest gewaardeerde station van Zuid-Holland. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail. Station Delft zit Rotterdam Centraal op de hielen en staat tweede. Ook Leiden Centraal en Den Haag Centraal scoren goed. Zo’n 83.000 reizigers werd afgelopen jaar gevraagd wat zij van hun station vonden. ProRail en NS voeren dit onderzoek elk jaar uit om te weten hoe reizigers over de stations denken en waar we nog verbeteringen kunnen doorvoeren.

Rotterdam Centraal is ook landelijk gezien het meest gewaardeerde grote station. Reizigers vinden het station sfeervol, ruimtelijk en het personeel is vriendelijk. Daarnaast wordt het winkelaanbod gewaardeerd. Van de grote stations is Rotterdam Centraal de onbetwiste nummer 1. “Ik ben echt ongelooflijk trots”, zegt stationsmanager Marion den Hooglander. Rotterdam Centraal is altijd één van de stations die goed scoort. Daar doen we heel erg ons best voor, dus om dan dit mooie cijfer te krijgen, is een enorme eer. We proberen in de stationshal altijd erg aan te sluiten op evenementen die spelen in de stad en dat wordt gewaardeerd.”

Traditioneel doen ook de stations tussen Alphen aan den Rijn en Gouda (score van 7.0) het goed. Waddinxveen Noord staat derde in Zuid-Holland met een waardering van 7,6. Station Waddinxveen Noord werd zelf in 2019 helemaal vernieuwd. Het gevolg is dat reizigers het station functioneel en schoon vinden en het er verzorgd uit vinden zien. Ook Boskoop, Waddinxveen Triangel en Boskoop Snijdelwijk zijn in de top 10 van Zuid-Holland vertegenwoordigd. 

Station Rotterdam Zuid blijft de rode lantaarndrager van Zuid-Holland met een 5,6. Er wordt overlast ervaren door hangjongeren, waardoor reizigers zich soms niet veilig voelen. Daarnaast vindt men de omgeving van het station niet prettig. NS heeft afspraken met politie en gemeente over extra toezicht. Reizigers waarderen wel de ruimte op het perron en vinden de reisinformatie duidelijk.