Capelse burgemeester Oskam wordt hoogste ambtenaar Tweede Kamer

4 December 2023, 14:36 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
YouTube

CDA-bestuurder en burgemeester van Capelle aan den IJssel Peter Oskam wordt de nieuwe griffier van de Tweede Kamer. Hij volgt interim-griffier Geert Jan Hamilton op als hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer. Wel moet de Kamer nog instemmen met zijn benoeming, wat naar verwachting volgende week gebeurt.

Oskam is sinds 2016 burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente en was van 2012 tot 2016 Kamerlid voor het CDA. Als griffier zal hij leiding geven aan de ambtelijke organisatie van de Kamer en de voorzitter adviseren over procedures en het staatsrecht.

Interim-griffier Hamilton volgde griffier Simone Roos op, nadat zij plotseling vertrok. Roos en een groot deel van het management legde hun taken neer, omdat zij vonden dat de politieke leiding van de Kamer zich niet genoeg inzette voor de sociale veiligheid van ambtenaren. De kwestie liep op door het onderzoek naar oud-voorzitter Khadija Arib. De politiek zou zich daar te veel mee bemoeien en ambtenaren te veel bij de zaak betrekken.

"Met gemengde gevoelens neem ik afscheid van Capelle aan den IJssel en alle Capellenaren", zegt Oskam, die in Capelle blijft wonen en aangeeft dat de plaats "een bijzonder plekje" in zijn hart heeft gekregen. "De uitdaging om als griffier aan de slag te gaan, spreekt mij enorm aan en geeft me de kans om landelijk en ook internationaal een bijdrage te leveren aan het democratische proces."

De Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit noemt Oskam "een goede en moedige bestuurder die in de afgelopen acht jaren een zeer gewaardeerde burgemeester is geweest in Capelle".


Door: ANP