Boek over Rotterdams kleinste galerie De Aanschouw

4 December 2023, 11:21 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Na de 'tijdelijke' sluiting van Café De Schouw in de Witte de Withstraat leek het einde voor de minigalerie De Aanschouw nabij. Maar gelukkig, De Aanschouw leeft nog, maakte een doorstart en staat op wieltjes (foto) nu opgesteld voor café Ari aan de Mathenesserlaan onder het straatnaambord Plein Jules Deelder.

De Aanschouw is de kleinste galerie van Rotterdam, met een oppervlak van minder dan 1 vierkante meter. Sinds 6 juli 2001 werd in de vitrine verbonden aan de voorzijde van café De Schouw hier iedere donderdagavond een nieuw kunstwerk onthuld: tot nu toe meer dan 1100 exposities! Intussen is er over het fenomeen De Aanschouw een boek verschenen gesteund door de huidige en voormalige curatoren stellen kunstenaar Daan den Houter en kunstjournalist Edo Dijksterhuis en in dit papieren monument van 1280 pagina's kreeg iedere expositie een fotopagina.

Daar zitten kunstwerken tussen met klinkende namen Hester Scheurwater, Jeanne van Heeswijk, NRC-hoffotograaf  Vincent Mentzel, nachtburgemeester Jules Deelder en viltkoningin Claudy Jongstra en minstens tien kunstenaars die Van Lieshout heten. De tentoonstellingspagina's zijn aangevuld met anekdotes en citaten van exposanten. In aparte hoofdstukken wordt de geschiedenis van De Aanschouw uit de doeken gedaan en verteld over de periodieke openluchtveilingen, de plaats van De Aanschouw in de Rotterdamse en nationale kunstscene, en het befaamde Overschilderij dat om de zes weken door een andere kunstenaar van een nieuwe laag wordt voorzien. Het boek: 'De Aanschouw. Meer dan 1000 exposities op minder dan 1m2 ', samengesteld door Edo Dijksterhuis werd afgelopen weekend gepresenteerd in galerie Frank Taal.

Het is een uitgave van Waanders Uitgevers en kost € 29,95.