Advocaat in zaak vermoorde Rotterdamse: kinderen in een klap wees

1 March 2024, 14:58 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
AS Media

Vijf kinderen werden op tweede kerstdag 2022 "in een klap wees". Dat zei hun slachtofferadvocaat vrijdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de strafzaak tegen Rotterdammer Julien M. (46). Hij wordt verdacht van moord op zijn ex Maria Seintje. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Het 43-jarige slachtoffer werd in de avond levenloos gevonden in haar woning aan de Treek in de Rotterdamse wijk Vreewijk. Ze bleek door haar hoofd geschoten in de slaapkamer, terwijl haar jongste kinderen van 5 en 8 jaar in de woning aanwezig waren. De vrouw zat enkele weken ervoor nog in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Verdachte M. zou na het schieten nog de hele nacht en de ochtend erna in de woning zijn gebleven en ook foto's hebben gemaakt van het slachtoffer, met wie hij vijf jaar een relatie had. "De kinderen wisten dat mama dood was. Ze zijn bij haar gekropen, omdat ze zo bang waren. Het is werkelijk onbeschrijfelijk wat ze hebben moeten meemaken en wat hen is aangedaan door een man die ze als hun vader zagen", zei hun advocaat.

M. liet zich op 26 december om 13.30 uur ophalen door zijn broer, in wiens woning de politie ook het gebruikte wapen vond. Uren later, om 18.00 uur, belde het 8-jarige meisje haar oudste zus, die ze vertelde dat hun moeder was doodgeschoten door hun stiefvader.

De twee oudste kinderen van het slachtoffer maakten in de rechtbank gebruik van hun spreekrecht. "Wat is de reden dat je dit hebt gedaan?" vroeg de oudste dochter. Ze vertelde dat haar moeder in het verleden een gesproken bericht van M. kreeg met de boodschap: 'Als ik je niet krijg, dan krijgt niemand je'. De dochter zei: "Je hebt je aan je woord gehouden, maar tegen welke prijs?"

De vrouw verheugde zich op haar derde kleinkind, vertelde haar oudste zoon. "Waarom heb je haar niet met rust gelaten? Je mag een vrouw niet aanraken, dan ben je geen man meer." M. wenste niet te reageren op de emotionele slachtofferverklaringen.

M. werd een dag na de moord aangehouden door de politie. De rechter vertelde dat Maria op 31 oktober, bijna twee maanden voor haar dood, aangifte tegen M. had gedaan van een doodsbedreiging. Hij zou dreigend met een zwart handvuurwapen hebben gezegd dat hij 'altijd ready was om te schieten'.

Het Openbaar Ministerie komt in de loop van vrijdagmiddag met de strafeis.
 

 


Door: ANP