Ridderkerks Dagblad | Raadslid vraagt subsidie voor z'n ex-baas, de Parade
mainImage

Raadslid vraagt subsidie voor z'n ex-baas, de Parade

Rechts, v.l.n.r.: Smet en Kasmi
7 januari 2021, 17:12 uur
Politiek

door Jan D. Swart

Raadslid Jimmy Smet van het Rotterdamse GroenLinks heeft een voorbije relatie met de Parade, maar wordt nog altijd onstuimig blij als het rondreizende theaterfestival naar zijn havenstad komt. Het is daarom vanuit zijn positie als oud-medewerker beschamend dat hij er zonder blikken of blozen in deze coronatijd bij de cultuurwethouder subsidie voor aanvraagt. Maar hij deed het toch. Wel in z'n onschuld.

Alle culture instellingen en horecaondernemingen in Rotterdam lijden aan de geeuwhonger en dan durft één groen raadslid, dat onder de tafel wegduikt als er gezonde bomen worden gekapt, voor z’n ex-collega’s van Mobile Arts en z’n favoriete feestje een beroep te doen op het culturele noodfondspotje. En niemand die er schande van sprak.

Nou ja, wethouder Kasmi ’n beetje. Hij had geen zin in willekeur. Maar dat zei hij vooral omdat zelf ook hij prikkels heeft bij de Parade. Maar wie niet? De Parade is al 27 jaar een trotse verworvenheid in Rotterdam, die best gepitcht mag worden. Maar niet door raadslid Jimmy Smet. In zijn geval riekt dat naar machtsmisbruik.

Als hij trouwens slim was geweest had hij van tevoren navraag gedaan, want er was al 30.000 euro door de gemeente Rotterdam aan de Parade toegezegd.

Het belette de cultuurwethouder overigens niet om Smet toch even goed te laten voelen dat hij van de specifieke subsidiepropaganda voor de Parade niet gediend was. ‘’Het is bovendien een landelijke organisatie, die ook nog eens zetelt in Amsterdam. En het is op de keeper beschouwd ondernemerschap’’, zei Kasmi, die liet doorschemeren als de dood te zijn dat de toezegging aan de Parade andere instellingen op een idee zou brengen. ‘’En we kunnen eenvoudigweg niet iedereen helpen.’’

Iconen

Dat de Parade als bedrijf in Amsterdam gevestigd is, vond raadslid Ruud van der Velden niet ter zake doen. ‘’Als dat het criterium zou zijn, waarom sponsort u dan het Songfestival’’, vroeg hij aan de wethouder. Maar dat vond Kasmi geen vergelijk. ‘’Dat is eenmalig’’, zei hij.

De wethouder wilde dat Songfestival duidelijk niet dik in de discussie en dat lukte. Op zich weer een grote geruststelling voor Jimmy Smet, die ook voor dit festival al een rokkostuum en een vlinderdas heeft gekocht. Nu nog een kaartje.

‘’We kijken in Rotterdam bij subsidieaanvragen op cultureel gebied naar instellingen waar we al een subsidierelatie mee hebben’’, verduidelijkte Kasmi z’n beleid, waarna hij Ahoy en de Diergaarde als specifiek uitgekozen iconen noemde. En dat was weer tegen het zere been van de Partij voor de Dieren. ‘’Want dan vind ik de Parade meer een icoon dan Blijdorp’’, sneerde Van der Velden, die dierentuinen gevangenissen vindt en voor het eerst hoorde van het iconenbeleid hoorde. 

Kortom, met z’n even omstreden als naieve subsidieverzoek had raadslid Jimmy Smet zijn coalitiewethouder Kasmi allesbehalve een plezier gedaan. Want die had liever gezien dat de toegezegde 30.000 euro stiekem onder de roos was gebleven. Nu wordt het volgende week weer druk met de emails. 

De Parade op het Museumplein is er dit jaar van 25 juni tot en met 4 juli.


Foto: Pixabay