Ridderkerks Dagblad | Geen politiehonden- en paarden meer in Rotterdam
mainImage

Geen politiehonden- en paarden meer in Rotterdam

1 april 2021, 01:18 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Erwin Vermeulen, campagneleider bij de dierenrechtenorganisatie Stichting Animal Rights, hoopt donderdag tijdens de digitale raadsvergadering in Rotterdam bij de behandeling van het inzetten van politiehonden een pleidooi te mogen houden om dit dierenleed te beëindigen. Als dit lukt zal dit de Partij voor de Dieren, maar ook D66 (raadslid Arsieni) als muziek in de oren klinken. 

‘’Als er sprake is van conflicten tussen mensen moeten die ook door mensen worden opgelost. Honden en paarden hebben hier part noch deel aan en kunnen alleen maar verliezen’’, vindt Vermeulen.

‘’De voortschrijdende moraal'', zegt hij, ''heeft onder andere geleid tot een verbod op wilde dieren in circussen, een einde aan de bontfokkerij en verboden op bijvoorbeeld kale legbatterijen en het kisten van kalveren. Het is naïef om te veronderstellen dat het gebruik van dieren door de politie hieraan ontkomt.’’

Het gaat de geboren en getogen Brabander Erwin Vermeulen, die in Rotterdam studeerde aan de Hogere Zeevaartschool, allereerst om rechtvaardigheid. ‘’En niet omdat we iets zielig vinden, zoals het vaak geportretteerd wordt. Levende, voelende wezens hebben hun eigen belangen en interesses die onafhankelijk zijn van hun nut voor mensen. Dit is in de Wet dieren verankerd in het begrip intrinsieke waarde. We zouden graag zien dat de overheden die respecteert.’’

De ruiterij is uit de moderne legers verdwenen, stelt Vermeulen op voorhand vast. Hij vindt het dan ook tijd dat dieren ook bij de politie vervangen worden door gemotoriseerde vervoersmiddelen en innovatieve technologieën.