Ridderkerks Dagblad | Geen negatieve coronatest bij entree zorghuizen
mainImage

Geen negatieve coronatest bij entree zorghuizen

Rechts, van boven naar beneden: wethouder De Langen en raadslid Verkoelen
7 januari 2021, 15:07 uur
Politiek

door Jan D. Swart

Er komt geen verplichting tot het tonen van een negatieve coronatest aan de voordeur van de Rotterdamse seniorenzorginstellingen. Ellen Verkoelen, de fractievoorzitter van 50Plus Rotterdam, had het niet geëist, maar zou de invoering het ter bescherming van de inwonenden als preventieve maatregel niet zo gek hebben gevonden. Ze kon bij alle zorghuizen zó naar binnen lopen, zei ze, en dat gaf haar toch 'n beetje een unheimisch gevoel.

Zorgwethouder De Langen kende die inloopzorghuizen niet. Hij vond de verscherpte controle wel op orde en dus een soort gezondheidspaspoort te ver gaan. Bovendien moesten we zijn macht op dit onderwerp niet te hoog inschatten. Den Haag is de wegwijzer.

Naar aanleiding van de gitzwarte uitbraak in het verzorgingshuis de Sonneburgh aan de Groene Kruisweg in Rotterdam wordt er volgens De Langen inmiddels wel ‘’alles gedaan wat gedaan moet worden’’ om een herhaling (ook elders) zo'n massale besmettingen te voorkomen. Er is een strak Rotterdams 8 stappenplan opgesteld en dat is, zei hij, zelfs door andere gemeenten gekopieerd.

Dat stappenplan voorziet (repressief) in een razendsnelle ingreep bij een hoge infectiedruk, waaronder in tempo grootschalig testen. ‘’En in preventieve zin?’’, wilde Verkoelen weten. ‘’Dat we in het bezit zijn van alle mogelijke beschermmiddelen, tot aan maanpakken toe’’, antwoordde De Langen.

In de draaiboeken staan alle protocollen en checklisten bij visites, waarmee De Langen maar wilde zeggen dat er niets aan het toeval wordt overgelaten ‘’maar richting 0 is onmogelijk’’, voegde hij eraan toe. Dus kon hij logischerwijs geen garanties afgeven en men hoorde hem ook zeggen dat geen inspectie-onderzoek volgt.

‘’Nee, en we zien ook geen dalingen’’, zei hij enigszins teleurgesteld. ‘’Maar dat is ook moeilijk aangezien wij bezoeken gewoon toestaan.’’  Met andere woorden: ‘’Het gaat nooit ideaal worden, maar alles staat gereed bij de minste geringste besmetting.’’