Ridderkerks Dagblad | Zuinig zijn op onze vrijheid
mainImage

Zuinig zijn op onze vrijheid

1 mei 2021, 10:21 uur
Lokaal, Columns

Komende week hebben we weer onze jaarlijkse dag dat we 'hen die zijn gevallen voor onze vrijheid' kunnen en mogen herdenken. De dag daarna vieren we feestelijk dat we nog steeds kunnen genieten van onze vrijheid. Gelukkig kan en mag er weer een beetje meer. Toch ben ik heel benieuwd hoe zich alles in de toekomst zal ontwikkelen. 

De lontjes van veel mensen zijn korter geworden, wie weet helpt het dat het weer ook steeds een beetje beter wordt. De zon zorgt toch dat alles er een beetje gezelliger uit ziet en het ook weer leuker wordt om mensen buiten te ontmoeten. Maar soms denk ik echt: man man, waar maak je je druk om.

Sinds een paar dagen loop ik de deuren van een ziekenhuis plat om op bezoek te gaan. Bij de draaideuren staat duidelijk aangegeven dat er niet meer dan twee mensen per vak doorheen mogen gaan. Omdat ik toch geen haast heb en de tijd heb komt het nogal eens voor dat ik even wacht en er alleen door ga. Al meer malen hoor ik dan commentaar dat er toch duidelijk staat dat je er met zijn tweeën door mag. Ik vraag me dan echt af waar de ander zich druk om maakt. Wat zou het schelen qua tijd? 1 minuut sneller zijn? Lekker belangrijk. Wat is dat nu op een heel mensen leven...

Even snel boodschappen doen en bij de supermarkt zien dat de karretjes op zijn, ondertussen al jongelui druk in de weer zijn om nieuwe te halen. Tja, als je dan even moet wachten en ze ook nog even een ontsmettingsdoekje over het handvat moeten halen... in de tijd van het even wachten heb ik weer bijzondere opmerkingen gehoord. En dat terwijl ik tien minuten later de winkel in kon, waar hebben we het over. 

Dan zal ik maar niet beginnen over alle opmerkingen die toetsenbord-helden menen te moeten kunnen ventileren al surfend op de diverse social media kanalen. Sommigen zijn echt tenenkrommend. Ik hou mezelf al een tijd voor om er sowieso niet op te reageren. Waarom zou je dat soort types een podium geven?

Natuurlijk moet ik niet iedereen over één kam scheren. Dat zou ook niet terecht zijn. Maar juist; Leven in vrijheid, er zuinig op zijn. Volgens mij hoort daar ook bij dat je respectvol met elkaar om dient te gaan. Behandel de ander zoals jezelf behandeld zou willen worden. Volgens mij is dat de enige juiste basis om te zorgen dat we met elkaar respectvol in vrijheid met elkaar samen kunnen leven. Je hebt allemaal je eigen verantwoordelijkheid om zuinig te zijn op een leefbare gemeenschap. 

Karin Kayadoe
Fractievoorzitter Leefbaar Ridderkerk