Zorgen om mogelijke demonstraties intocht sint in Ridderkerk

24 November 2023, 13:41 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Burgemeester Oosterwijk: “We kunnen adequaat schakelen als dat nodig is. We staan daarvoor gesteld”.

door Geert van Someren
 
Partij 18 Plus, Ridderkerks grootste politieke fractie, heeft in de vergadering van de gemeenteraad haar bezorgdheid geuit over mogelijke demonstraties zaterdag tijdens de intocht van sinterklaas bij De Schans in Ridderkerk. Volgens burgemeester Oosterwijk is extra politiecapaciteit beschikbaar.
“Of het voldoende is, is de vraag”, zegt Oosterwijk. “We kunnen adequaat schakelen als dat nodig is. We staan daarvoor gesteld. Tot op heden zijn geen demonstraties aangemeld. Demonstranten hebben recht op een plaats. Dat geldt ook voor eventuele tegen-demonstranten”.
 
Onschuldig kinderfeest
In mondelinge vragen tijdens de gemeenteraad stelt fractievoorzitter Lucien Westbroek van 18Plus, dat zijn partij kennis heeft genomen van “het voornemen van Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion om in Ridderkerk te komen demonstreren tijdens de sinterklaasintocht”. Hij zegt dat de partij zich zorgen maakt dat “een onschuldig kinderfeest ook in Ridderkerk wordt overschaduwd door deze onruststokers. We hebben immers gezien wat er in De Lier is gebeurd”.
 
Moet vreedzaam
Burgemeester Oosterwijk benadrukt dat eventuele demonstraties vreedzaam moeten zijn. “Ik roep voor- en tegenstanders daartoe op”. De burgemeester zegt dat hij de afgelopen maanden in de discussie over wel of geen zwarte piet een zorgvuldig proces heeft doorlopen. Dat heeft er toe geleid dat bij de intocht zaterdag uitsluitend roetveeg pieten de sint vergezellen.
 
Zie ook https://ridderkerksdagblad.nl/Lokaal/alleen-nog-roetveegpieten-in-ridderkerk