Zestig jongeren goed in beeld wat betreft veiligheid

25 August 2022, 15:41 uur
Lokaal
mainImage
Geert van Someren
Raadslid Arianne Ripmeester heeft van het college van B&W uitvoerig antwoord gekregen op haar vragen over de jeugdcriminaliteit in Ridderkerk.

door Geert van Someren

In de gemeente Ridderkerk heeft de procesregisseur ‘jeugd en veiligheid’ op dit moment zestig actieve dossiers van jongeren. Dat betekent dat de regisseur hen goed in beeld heeft. Het gaat om jongeren waar een strafrechtelijk onderzoek naar loopt of die een licht strafbaar feit hebben gepleegd. Dat blijkt uit antwoorden die het Ridderkerks college van B&W heeft gegeven op schriftelijke vragen van het raadslid Arianne Ripmeester (PvdA/GL).

In de vragen benoemt Ripmeester een aanmerkelijk hoger aantal dan zestig criminele jongeren. Ze verwijst daarbij naar cijfers die RTL Nieuws bekend maakte. Volgens die cijfers wonen in Ridderkerk 470 jongeren die grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat is 6,1% van alle jongeren in Ridderkerk, aldus het raadslid.

Persoonsgericht
Uit de antwoorden van het college blijkt dat de procesregisseur voornamelijk een persoonsgerichte aanpak hanteert. “Gekeken wordt naar verschillende leefgebieden om tot een passende aanpak te komen. Hiermee hopen wij dat een jongere niet recidiveert”, aldus het college. “Daarnaast is het nog mogelijk om met goedkeuring van de lokale driehoek een groepsaanpak te starten. Ook binnen deze groepsaanpak geldt een individuele aanpak per jongere”.

Trend
Het college merkt verder op dat overlastgevende groepen meer fluïde zijn, wat wil zeggen dat de samenstelling en onderlinge verbanden doorlopend wijzigen. “Ook speelt zich meer af op social media, waardoor veel onzichtbaar blijft”, zo staat in het antwoord. “Daarnaast speelt social media op zichzelf een steeds grotere rol onder jongeren. We zien tevens een verschuiving qua leeftijden. Er worden nu meer jongeren gemeld die jonger zijn dan twaalf jaar dan vijf jaar geleden. Dit is echter wel een minimaal aantal”.

Bewust
“Wat betreft het signaal dat jongeren vaker door criminelen geronseld worden voor criminele activiteiten: daar zijn wij ons zeker van bewust. Wij werken samen met de politie en jongerenwerk om zicht te krijgen op deze problematiek”, merkt het college op. “Met alle middelen die wij hebben proberen wij de jongeren te monitoren en in te grijpen indien nodig. Daarnaast wordt ook voorlichting gegeven aan zowel jongeren als (hun) ouders. Naar aanleiding van signalen vanuit de politie plegen wij extra inzet op voorlichting in de groepen 7 en 8 van de basisschool en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs”.