Wmo-rit bestellen tot een uur van tevoren blijft mogelijk

18 May 2021, 13:08 uur
Lokaal
mainImage

Het blijft mogelijk om gewone Wmo-ritten korter dan 24 uur van tevoren te bestellen. “Iedereen moet kunnen gaan en staan waar hij of zij wil. Dat geldt ook voor mensen die afhankelijk zijn van Wmo-vervoer,” zegt wethouder Laurens Franzen.

De gemeente moet zuinig omgaan met de gemeenschappelijke middelen. Vorig jaar leek het een goede oplossing om Wmo-ritten minimaal 24 uur van tevoren te laten bestellen. De ritten zijn dan beter te plannen en dat bespaart kosten. “Maar het doet geen recht aan mensen die ervan afhankelijk zijn”, stelt de wethouder op basis van gesprekken die hij met gebruikers van het Wmo-vervoer heeft gehad.

Wethouder Franzen doet een oproep om ritten zo ruim mogelijk van tevoren te bestellen. Uit de cijfers blijkt dat veel mensen aan deze oproep al gehoor geven. “Daar ben ik heel blij mee. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat het Wmo-vervoer laagdrempelig én betaalbaar blijft.”

Wie met spoed naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of een overlijden in de familie moet, kan bij het bestellen aangeven dat de rit urgentie heeft. De centralist denkt dan graag met u mee om u zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te krijgen. In het bestellen van de terugrit van een gepland doktersbezoek of ziekenhuisbezoek verandert niets, dat blijft gewoon mogelijk tot een uur van tevoren.

Prioriteitsrit wél 24 uur van tevoren
Prioriteitsritten moet u wél altijd minimaal 24 uur van tevoren bestellen. Met een prioriteitsrit heeft de klant de zekerheid om op tijd op de plaats van bestemming aan te komen. Belangrijk als u naar een theatervoorstelling moet, of een huwelijksvoltrekking, een religieuze bijeenkomst of een begrafenis. Of als een aansluiting van het openbaar vervoer gehaald moet worden. Bij het reserveren van de rit moet gemeld worden dat het om een prioriteitsrit gaat. Zo komt u op tijd aan.

Voor meer informatie over de uitvoering van deze vervoersregeling, kunt u terecht op de website www.vervoerscentralebar.nl. Met vragen over het Wmo-beleid kunt u terecht bij de gemeente (0180-451234).