door Geert van Someren
Ridderkerkse aanvragers van WMO-vervoer blijken nog erg te moeten wennen aan de nieuwe regels voor het aanvragen van de ritten. Ongeveer 30% van de gebruikers vraagt niet tijdig ritten voor dit doelgroepenvervoer aan, hoewel dat wel had gekund. Vanaf september moeten de ritten 24 uur van te voren worden aangevraagd. De reden is dat dat vervoerders dan meer efficiënt kunnen werken. Dat bespaart kosten voor de overheid als betaler.
Een uitzondering op de aanvraagtermijn van 24 uur geldt voor urgentieritten. Dat betreft bijvoorbeeld onverwacht bezoek aan de huisarts of een ziekenhuis en bij trieste familieomstandigheden als ziekte en overlijden. Bij het indienen van een aanvraag 24 uur van te voren, is het mogelijk aan te geven dat de betrokkene er stipt op tijd moet zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor theater- en kerkbezoek, een trouwerij en een begrafenis.
Uit onderzoek in de eerste tijd na de invoer van de maatregel blijkt dat een aanzienlijk deel van degenen die ritten niet 24 uur van te voeren hebben aangevraagd, dat wel had kunnen doen. Het gaat om ongeveer een op de drie ritten. De aanvragers geven aan dat ze nog niet bekend zijn met de 24-uurs regeling, die niet begrijpen of ze dachten die nog niet is ingegaan, zo blijkt uit een brief die het college van B&W onlangs aan de gemeenteraad heeft gezonden.
Advies Burgerplatform
Uit de brief van het college blijkt dat het Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk (MBR) in oktober een advies heeft uitgebracht over de nieuwe regel voor het aanvragen van ritten. Het MBR vindt dat kwaliteit gaat boven lagere kosten. “Maatwerk en goed opgeleide chauffeurs zijn van groot belang voor doelgroepenvervoer. Als cliënten 24 uur vooraf een taxi moeten reserveren, wordt het meedoen in onze samenleving op zijn minst lastiger”. Het Burgerplatform adviseert onder andere te kijken of een deel van het budget besteed kan worden aan een zelf geregeld vervoer met een vrijwilliger. Dan worden de kosten voor het vervoer lager, omdat slechts een beperkte kilometervergoeding wordt uitgekeerd aan derden.
Corona
Het college verwacht dat in de periode tussen half oktober en eind december het aantal mensen dat een rit 24 uur van te voren aanvraagt, door gewenning is toegenomen. “Wel dient hierbij opgemerkt te worden dat als gevolg van de Corona-maatregelen het aantal spontane bezoeken beperkt zal zijn. Het aantal ritten ligt op dit moment lager dan voor Corona”. Het college gaat deze maand als gevolg van een eerder verzoek van de gemeenteraad kijken of het nodig is de huidige maatregelen aan te passen. In mei van dit jaar volgt een tweede evaluatie.